środa, 6 listopada 2013

Rolada z kurczaka i pomarańczy





Przepyszna rolada z kurczaka. Delikatna, soczysta i z bardzo prostym nadzieniem: mortadela i ser. Pomarańcza i wino zaś, nadają jej bardziej wyrafinowany smak.

SKŁADNIKI: (4 os)


- średni kurczak (1,5kg)
- 2 pomarańcze
- 6/8 plasterków mortadeli
- 6/8 plasterków żółtego sera
- lampka białego wina
- 2 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
Sól, pieprz, czerwona papryka, curry, gałka muszkatołowa, bazylia.
Dodatkowo: rękaw do pieczenia, ostry nóż, siatką do szynki, sznurek lub kilka wykałaczek.

WYKONANIE:
Najlepiej dzień wcześniej namarynować kurczaka (bez kości) czyli:

Kurczaka kładziemy piersią do dołu, przecinamy skórę na grzbiecie (wzdłuż). 
Potem powoli zaczynamy odcinać mięso od kości (ostry nóż prowadzimy po kości; kości staramy się wyciągać pojedynczo, odcinając w stawach, zachowując mięśnie w miarę możliwości w jednym kawałku, nie przecinając skóry. Na koniec każdą połówkę piersi, przekroić w poprzek od środka ku zewnątrz nie rozcinając do końca, powinna kształtem przypominać serce.


Wszystko brzmi może skomplikowanie, ale w praktyce jest dużo prościej. (mi zajęło to 10 minut i też robiłam po raz pierwszy)
Kurczaka posolić i popieprzyć z obu stron. Posypać przyprawami i polać oliwą.
Pomarańcze dobrze umyć, najlepiej sparzyć, obrać, zachować skórkę. Pokroić w plastry, porozkładać na kurczaku i lekko rozgnieść.


Zwinąć, przełożyć do miski, zalać winem i octem, dodać skórkę z pomarańczy. Przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Namarynowanego kurczaka wyjąć, położyć skórą do dołu, zachować marynatę i plasterki z pomarańczy. Skórkę wyrzucić. Na kurczaku porozkładać plasterki mortadeli i sera. Wszystko razem zwinąć w roladę, włożyć do siatki lub związać sznurkiem. 
W foliowym rękawie ułożyć roladę z kurczaka oraz wlać zachowaną marynatę i plasterki pomarańczy. 
Zawiązać i naciąć jeden róg rękawa, co ułatwi ujściu nadmiaru pary.

Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C  przez ok. 70 minut (ja robiłam w piekarniku z termoobiegiem). 
Sprawdzić patyczkiem, ewentualnie dopiec. Roladę wyjąć z worka. Powstały sos przelać do wysokiego naczynia, zebrać nadmiar tłuszczu i rozdrobnić w blenderze. Można do powstałego sosu dodać łyżkę śmietany, ale nie jest to konieczne. Podawać z ryżem lub kaszą.

Rolada jest bardzo soczysta.
Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Polecam ,jest naprawde bardzo smaczna I dość prosta w wykonaniu z bardzo orginalnym sosem. :)

      Usuń