SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: (tortownica 20-25 cm średnicy)
SKŁADNIKI: (czas przygotowania ok.60 minut + czas oczekiwania)
Jabłka prażone:
- 1kg jabłek (kwaśne)
- 1 duża pomarańcza
- 80 g cukru
- 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lekko czubata)
- 1/3 szkl. zimnej wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier wanilinowy
Miękkie jabłka rozdrobnić blenderem. W zimnej wodzie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, wlać do jabłek i zagotować. Do gorących wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać (nie gotować).
Pozostawić do ostygnięcia. Zachować.
Biszkopt: ( lub gotowe biszkopciki)
- 2 jajka
- 100g cukru
- 100ml jogurtu
- 50 ml oleju
- 100g mąki
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Delikatnie mieszamy. Gotowe i jednolite ciasto wylewamy do przygotowanej tortownicy (tj.boki tortownicy smarujemy i posypujemy mąką, dno zaś wykładamy pergaminowym krążkiem).
Dobrze rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C przez 20-25 minut. Upieczony wyjąć na metalową kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Zimny wkładamy z powrotem do tej samej tortownicy. Zachować.
Jeśli użyjemy gotowe biszkopciki, należy nimi wyłożyć dokładnie i ściśle dno tortownicy
Masa jogurtowa:
- 1l jogurtu greckiego np: brzoskwiniowy
- 20g żelatyny (na 1l wody)
- cukier do smaku
- kilka łyżek wody do namoczenia żelatyny
Można udekorować bitą śmietaną.
Smacznego!
Muszę zroibć ten "jogurtnik" :)
OdpowiedzUsuńmnnniaaaam! jakie to musi być PRZEpyszne!
OdpowiedzUsuń