poniedziałek, 19 maja 2014

SERNIK JOGURTOWO - JABŁKOWY (na zimno)

Może nazwa ,,sernik" nie jest najlepsza (gdyż zawiera tylko jogurt) ale nie mam pomysłu jak to ciasto inaczej nazwać. Jest lekko kwaśne, delikatne, doskonałe na gorące dni. Ja upiekłam biszkopt, ale można użyć gotowe biszkopciki ze sklepu.





SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: (tortownica 20-25 cm średnicy)

SKŁADNIKI: (czas przygotowania ok.60 minut + czas oczekiwania)

Jabłka prażone:

  • 1kg jabłek (kwaśne)
  • 1 duża pomarańcza
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lekko czubata)
  • 1/3 szkl. zimnej wody 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier wanilinowy
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka. W blenderze rozdrobnić obraną pomarańczę,wlać do jabłek, wsypać cukier i cynamon. Prażyć na małym ogniu do miękkości (20 minut).
Miękkie jabłka rozdrobnić blenderem. W zimnej wodzie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, wlać do jabłek i zagotować. Do gorących wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać (nie gotować).
Pozostawić do ostygnięcia. Zachować.

Biszkopt: ( lub gotowe biszkopciki)
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 100ml jogurtu
  • 50 ml oleju
  • 100g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka miksujemy z cukrem i solą na kogel-mogel (5 minut). Następnie dodajemy jogurt oraz olej i lekko miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie mieszamy. Gotowe i jednolite ciasto wylewamy do przygotowanej tortownicy (tj.boki tortownicy smarujemy i posypujemy mąką, dno zaś wykładamy pergaminowym krążkiem).
Dobrze rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C przez 20-25 minut. Upieczony wyjąć na metalową kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Zimny wkładamy z powrotem do tej samej tortownicy. Zachować.

Jeśli użyjemy gotowe biszkopciki, należy nimi wyłożyć dokładnie i ściśle dno tortownicy

Masa jogurtowa:

  • 1l jogurtu greckiego np: brzoskwiniowy
  • 20g żelatyny (na 1l wody)
  • cukier do smaku
  • kilka łyżek wody do namoczenia żelatyny
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pozostawić na ok. 10 minut. Namoczoną rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zimny jogurt miksujemy z cukrem i ciekłą żelatyną. Wylewamy na biszkopt. Dokładnie rozprowadzamy (uwaga jogurt szybko stężeje). Na jogurt wylewamy chłodne, prażone jabłka. Wyrównujemy powierzchnię. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce, aby wszystko dobrze zastygło.
Można udekorować bitą śmietaną.
Smacznego!

2 komentarze: