SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 22-25 cm) (czas przygotowania: ok .3 godziny + czas oczekiwania)
BISZKOPT:
- 8 jajek
- 300 g cukru (drobnego)
- 250 ml oleju
- 250g jogurtu (grecki)
- 400 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao (czubate)
- 6 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 3 szkl. mleka
- 3 łyżki mąki pszennej(czubate)
- laska wanilii
- 1 łyżka masła
- 1 masło o temperaturze pokojowej
- 100g cukru pudru
Poncz:
1szkl. herbaty + sok z 1/2 cytryny+ 1 łyżka wódki + 2 łyżki cukru + aromat arakowy (kilka kropli)
Wszystkie składniki wymieszać i zachować do momentu nasączenia biszkoptu.
Polewa:
- 200g czekolady mlecznej
- 200ml śmietany 35%
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 czekolady deserowej
WYKONANIE:
Tortownicę posmarować masłem. Następnie z pergaminu należy wyciąć krążek (o średnicy naszej tortownicy) i wyłożyć jej dno. Boki zaś należy wyłożyć pergaminowym kołnierzem (musi wystawać kilka cm ponad tortownicę).
Mąkę przesiać z sodą i kakao. Zachować.
Jajka miksujemy z cukrem i solą na kogel-mogel (ok. 5 minut).
Do masy jajecznej wlać olej i jogurt, zmiksować.
Następnie wsypać kwasek cytrynowy, pieprz, cynamon i przesianą mąkę z sodą i kakao. Dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach.
Przełożyć do tortownicy i dokładnie wyrównać powierzchnie.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy). Biszkopt pozostawić do schłodzenia.
Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
KREM:
Mleko zagotować z łyżką masła i wanilią.
Następnie wsypać kwasek cytrynowy, pieprz, cynamon i przesianą mąkę z sodą i kakao. Dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach.
Przełożyć do tortownicy i dokładnie wyrównać powierzchnie.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy). Biszkopt pozostawić do schłodzenia.
Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
KREM:
Mleko zagotować z łyżką masła i wanilią.
Żółtka zmiksować na kogel-mogel z cukrem, dodać mąkę, jeszcze raz zmiksować. Zalać połową gorącego mleka i dokładnie wymieszać.
Całość przelać do garnka z mlekiem i zagotować, ciągle mieszając, aby nam się nie przypalił budyń.
Gotowy budyń przykryć folią tak, aby dotykała całej powierzchni (zapobiegnie powstania skórki), pozostawić do ostygnięcia.
Masło miksujemy do białości z cukrem pudrem.
Całość przelać do garnka z mlekiem i zagotować, ciągle mieszając, aby nam się nie przypalił budyń.
Gotowy budyń przykryć folią tak, aby dotykała całej powierzchni (zapobiegnie powstania skórki), pozostawić do ostygnięcia.
Masło miksujemy do białości z cukrem pudrem.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną.
Nie gotować. Pozostawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej.
Nie gotować. Pozostawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej.
Zimny biszkopt wyrównać i przekroić na trzy lub cztery krążki.
Następnie posmarować polewą i chwilę odczekać.
Po kilku minutach przełożyć częścią kremu.
Pozostałym posmarować wierzch i boki.
Udekorować za pomocą rękawa cukierniczego, boki posypać kakaem.
Wierzch udekorować czekoladowymi formami.
Udekorować za pomocą rękawa cukierniczego, boki posypać kakaem.
Wierzch udekorować czekoladowymi formami.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)
Jakie równe warstwy! Idealny :)
OdpowiedzUsuń'Tylko' 3 godziny? Patrząc na gotowy tort nie zgadłabym, że zabrał stosunkowo mało czasu. Wygląda świetnie, dopracowany w każdym szczególe ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze:)
OdpowiedzUsuńW podany czas nie jest wliczony czas potrzebny na schłodzenie biszkoptu i kremu.
Ok.3 godzin to czas mojej pracy wyłożonej w wykonanie biszkoptu,przygotowania budyniu,ponczu,polewy,uwiercenia masła,przekrojenia i nasączenia biszkoptu.posmarowania polewą i kremem oraz końcowa dekoracja tortu.
Jeśli dobrze zaplanujmy kolejność wykonywanych czynności oraz mamy pewne doświadczenie w wypiekach ,tort będzie gotowy w 4 godziny.
Mój plan :
1. Przygotować budyń i pozostawić do schłodzenia
2. Zrobić biszkopt i wstawić do piekarnika
3. Przygotować poncz
4. Przygotować polewę
5. Zmiksować masło
6. Przygotować dekorację z czekolady
7. Wyjąć upieczony biszkopt i pozostawić do schłodzenia na metalowej kratce
8. Zmiksować zimny budyń z masłem
9 . Przekroić zimny biszkopt na równe placki
10. Nasączyć ponczem
11. Polać polewą
12 . Przełożyć kremem
13. Posmarować boki i wierzch
14. Wyrównać
15. Udekorować kremem i czekoladą
16. Pozostawić na kilka godzin w lodówce
17. Degustacja:)
Mam nadzieję ,że bardziej pomogłam niż znudziłam. Pozdrawiam
Daj gryza !
OdpowiedzUsuń