czwartek, 10 lipca 2014

Przepyszny tort czekoladowo - waniliowy


SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 22-25 cm) (czas przygotowania: ok .3 godziny + czas oczekiwania)

BISZKOPT:
  • 8 jajek
  • 300 g cukru (drobnego)
  • 250 ml oleju
  • 250g jogurtu (grecki)
  • 400 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody 
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao (czubate)
KREM:
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej(czubate)
  • laska wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 1 masło o temperaturze pokojowej 
  • 100g cukru pudru
DODATKOWO:
Poncz:
1szkl. herbaty + sok z 1/2 cytryny+ 1 łyżka wódki + 2 łyżki cukru + aromat arakowy (kilka kropli)
Wszystkie składniki wymieszać i zachować do momentu nasączenia biszkoptu.

Polewa:
  • 200g czekolady mlecznej
  • 200ml śmietany 35%
Do dekoracji:
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 czekolady deserowej 
Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce. Na pergaminie porobić czekoladowe figury i pozostawić do zastygnięcia (najlepiej w lodówce).

WYKONANIE:

Tortownicę posmarować masłem. Następnie z pergaminu należy wyciąć krążek (o średnicy naszej tortownicy) i wyłożyć jej dno. Boki zaś należy wyłożyć pergaminowym kołnierzem (musi wystawać kilka cm ponad tortownicę).

Mąkę przesiać z sodą i kakao. Zachować.

Jajka miksujemy z cukrem i solą na kogel-mogel (ok. 5 minut).
Do masy jajecznej wlać olej i jogurt, zmiksować.
Następnie wsypać kwasek cytrynowy, pieprz, cynamon i przesianą mąkę z sodą i kakao. Dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach.

Przełożyć do tortownicy i dokładnie wyrównać powierzchnie.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy). Biszkopt pozostawić do schłodzenia.
Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.

KREM:
Mleko zagotować z łyżką masła i wanilią.
Żółtka zmiksować na kogel-mogel z cukrem, dodać mąkę, jeszcze raz zmiksować. Zalać połową gorącego mleka i dokładnie wymieszać.
Całość przelać do garnka z mlekiem i zagotować, ciągle mieszając, aby nam się nie przypalił budyń.
Gotowy budyń przykryć folią tak, aby dotykała całej powierzchni (zapobiegnie powstania skórki), pozostawić do ostygnięcia.

Masło miksujemy do białości z cukrem pudrem.
Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i dalej miksujemy, aż do jego wyczerpania.

POLEWA CZEKOLADOWA:
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną.
Nie gotować. Pozostawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej. 
Zimny biszkopt wyrównać i przekroić na trzy lub cztery krążki.
Każdy nasączyć i pozostawić na ok. 20 minut aby dobrze przeszedł ponczem. 
Następnie posmarować polewą i chwilę odczekać. 
Po kilku minutach przełożyć częścią kremu.
Pozostałym posmarować wierzch i boki.
Udekorować za pomocą rękawa cukierniczego, boki posypać kakaem.
Wierzch udekorować czekoladowymi formami. 
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)


4 komentarze:

  1. Jakie równe warstwy! Idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 'Tylko' 3 godziny? Patrząc na gotowy tort nie zgadłabym, że zabrał stosunkowo mało czasu. Wygląda świetnie, dopracowany w każdym szczególe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarze:)
    W podany czas nie jest wliczony czas potrzebny na schłodzenie biszkoptu i kremu.
    Ok.3 godzin to czas mojej pracy wyłożonej w wykonanie biszkoptu,przygotowania budyniu,ponczu,polewy,uwiercenia masła,przekrojenia i nasączenia biszkoptu.posmarowania polewą i kremem oraz końcowa dekoracja tortu.
    Jeśli dobrze zaplanujmy kolejność wykonywanych czynności oraz mamy pewne doświadczenie w wypiekach ,tort będzie gotowy w 4 godziny.
    Mój plan :
    1. Przygotować budyń i pozostawić do schłodzenia
    2. Zrobić biszkopt i wstawić do piekarnika
    3. Przygotować poncz
    4. Przygotować polewę
    5. Zmiksować masło
    6. Przygotować dekorację z czekolady
    7. Wyjąć upieczony biszkopt i pozostawić do schłodzenia na metalowej kratce
    8. Zmiksować zimny budyń z masłem
    9 . Przekroić zimny biszkopt na równe placki
    10. Nasączyć ponczem
    11. Polać polewą
    12 . Przełożyć kremem
    13. Posmarować boki i wierzch
    14. Wyrównać
    15. Udekorować kremem i czekoladą
    16. Pozostawić na kilka godzin w lodówce
    17. Degustacja:)

    Mam nadzieję ,że bardziej pomogłam niż znudziłam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń