wtorek, 1 lipca 2014

Tort "Esmeralda", czyli zielony tort ze szpinakiem


Tort,,Esmeralda" to mój własny przepis. Zrobiłam go ze względu na logo ,,Esmeraldy Ze Smakiem", co chyba da się zauważyć.
Jest bardzo smaczny i oryginalny. Na pewno zaskoczy wszystkich naszych gości swoim smakiem i wyglądem. Oprócz tego jest również zdrowy. Szpinak jest jednym z jego głównych składników. Wiadomo, że szpinak nie wszystkim smakuje, ale mało kto potrafi się oprzeć takiemu tortowi jak ten. Wisienka też kusi i jeszcze ta biała czekolada w płatkach.
Polecam wszystkim, będziecie zadowoleni.
Smacznego!

SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 18 cm) (czas przygotowania ok .3 godziny+czas oczekiwania)

BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 300g cukru (drobnego)
  • 300g masła(o temp. pokojowej)
  • 300g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenie
  • 2 łyżki wódki
  • 150g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

KREM:

  • budyń waniliowy
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szkl. mleka
  • 150g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 masło o temperaturze pokojowej

DODATKOWO:
Poncz: 1/2 szkl. herbaty + sok z 1/2 cytryny + 1 łyżka wódki + 1-2 łyżki cukru
Kilka owoców czereśni lub wiśni.
Kilka łyżek białej czekolady w płatkach.

WYKONANIE:
Tortownicę smarujemy masłem lub margaryną. Następnie z pergaminu należy wyciąć krążek o średnicy naszej tortownicy. Wyłożyć dno. Boki zaś wykładamy pergaminowym kołnierzem, który wystaje kilka cm ponad tortownicę (widać na zdjęciu, w ten sposób nasz keks pięknie i równomiernie rośnie; mój urósł na 10 cm)

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenie. Zachować.

Szpinak rozdrobnić w blenderze z dwoma łyżkami cukru (szpinak najlepiej dodawać stopniowo).

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na kogel-mogel ok. 5 minut.
Następnie dalej miksujemy, dodając stopniowo miękkie masło w kawałkach, aż do jego wyczerpania.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę, dodać rozdrobniony szpinak i bardzo delikatnie wymieszać.
Do masy z żółtek dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem i szpinakową pianę. Delikatnie mieszamy i dodajemy kolejną porcję mąki i białek, aż do wyczerpania składników. Na sam koniec dodać alkohol i jeszcze raz wymieszać.
Przełożyć do tortownicy i dokładnie wyrównać powierzchnie.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 minut (gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił zmniejszyć temperaturę. Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika)
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy). Biszkopt pozostawić do schłodzenia. Po wystawieniu biszkoptu do piekarnika przygotowujemy krem i poncz.

KREM:
Szpinak bardzo dokładnie rozdrobnić w blenderze z łyżką cukru.
Mleko zagotować z rozdrobnionym szpinakiem.
Żółtka zmiksować na kogel-mogel z cukrem, dodać budyń i jeszcze raz zmiksować. Zalać gorącym, szpinakowym mlekiem i całość zagotować ciągle mieszając.
Gotowy budyń przykryć folią, tak aby dotykała całej powierzchni (zapobiegnie powstania skórki), i poczekać aż przestygnie.

Masło miksujemy do białości.
Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i dalej miksujemy, aż do jego wyczerpania.
Pod koniec dodać aromat.

Zimny keks wyrównać i przekroić na trzy jednakowe krążki. Każdy nasączyć i przełoży kremem.
Pozostałym posmarować wierzch i boki.
Można udekorować za pomocą rękawa cukierniczego. Posypać płatkami czekoladowymi i poukładać wiśnie (czereśnie). Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby dokładnie się związał.
Smacznego!

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)


3 komentarze:

  1. Pamiętam ten tort, ale to było dawno ;) Smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest naprawdę smaczny pomimo niecodziennego składnika. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! Szpinakowy tort? Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń