piątek, 29 sierpnia 2014

Tort Esmeraldy z kiwi i pistacjami





Tort jest przepyszny! Już sam wygląd zachęca do spróbowania. 
To był jeden z moich pierwszych wypieków, w którym użyłam szpinak. Dodałam go nie tylko do  biszkoptu lecz również i kremu. Efekt był niesamowity, a smak jeszcze lepszy. 
Czasami warto eksperymentować.
Przepis mojego autorstwa.  

SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 25 cm;czas przygotowania ok. 3 godziny)

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 - 2 owoce kiwi
  • 100 g posiekanych orzechów pistacjowych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru

Poncz (pół szklanki jasnej herbaty +1 łyżka cukru +1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżka wódki)

KREM:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżek cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olejek śmietankowy(kilka kropli)

     WYKONANIE:

Szpinak umyć i osuszyć. 
Do blendera włożyć część liści, zasypać dwoma łyżkami cukru, rozdrobnić. Dodać kolejne porcje szpinaku, aż do jego wyczerpania i bardzo dokładnie rozdrobnić. Zachować.

Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu dodając 4 łyżki cukru i połowę zachowanego szpinaku. Zagotować.  Przykryć folią tak, aby dotykała jego powierzchni. Całkowicie ostudzić. 
Masło zmiksować z cukrem pudrem do białości. Do kremu dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.
Na sam koniec dodać zapach. Zachować w lodówce do momentu przekładania tortu.

BISZKOPT:
Dno tortownicy wyłożyć  pergaminowym krążkiem, boki pozostawić czyste.
Żółtka oddzielić  od białek, zmiksować na puszysty krem kogel-mogel z połową cukru, cukrem waniliowym, dodając pod koniec proszek do pieczenia. 
Miękkie masło zmiksować do białości, wlać uwiercone żółtka i dokładnie połączyć.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec wsypać cukier i dalej miksować , aż do rozpuszczenia cukru.
Wlać pozostały szpinak i delikatnie wymieszać. 
Do masy dodawać na przemian przesianą mąkę ze szpinakową pianą. Delikatnie wszystko połączyć. 
Wlać do tortownicy, równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 45 minut. 
Wystudzić. Wyrównać biszkopt i przekroić na dwa krążki .
Każdy nasączyć, przełożyć i posmarować kremem wierzch i boki tortu. 
Boki posypać pistacjami, wierzch udekorować plasterkami kiwi. 
Łyżeczkę ziemniaczanej mąki rozprowadzić z wodą i łyżką cukru. 
Zagotować rzadki kisiel. Letnim posmarować za pomocą pędzelka plasterki kiwi. Tort przechowywać w lodówce. 
Smacznego ;)





Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku




1 komentarz: