niedziela, 2 listopada 2014

Pancakes z twarogiem i bananem




Są bardzo łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Ciasto jest bardzo gęste, ale daje nałożyć się  łyżką. Dojrzały banan i ser sprawia , że są lekko wilgotne i słodkie. Doskonałe na weekendowe śniadanie. Można podawać je z cukrem pudrem lub tradycyjnie z syropem klonowym, miodem czy czekoladą.

SKŁADNIKI:(na 8 sztuk ; mała patelnia o średnicy 12 cm ; czas przygotowania i smażenia 40 minut)


  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g twarogu
  • 1 dobrze dojrzały banan 
  • szczypta soli 
  • ok. 2 łyżki oleju do smażenia

WYKONANIE:

Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko, dolać rozpuszczone masło i mleko. Stopniowo dodać składniki sypkie i dokładnie połączyć. Ciasto jest dość gęste, ale daje nałożyć się łyżką. W razie konieczności dolać troszkę mleka. Ser pokruszyć w palcach, banana pokroić w plasterki, dodać do ciasta i wymieszać. Odstawić na 15 minut aby odpoczęło.
Małą patelnię rozgrzać i posmarować tłuszczem. Włożyć dwie łyżki ciasta, smażyć z obu stron. Placki ładnie rosną, mają ponad 1 cm grubości. Ułożyć na talerzyku jeden na drugim. Podać oddzielnie miód, syrop klonowy lub gorącą czekoladę.
 Mojej rodzinie smakowały i z cukrem pudrem.
Smacznego;)


Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku










 

3 komentarze:

  1. wow, super :) z pewnością spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobre, robiłam na kolację ,

    OdpowiedzUsuń