poniedziałek, 22 grudnia 2014

Snikers cioci Jasi





Ciasto luksusowe, doskonałe na uroczystości rodzinne. Nie należy do tanich, ale jest bardzo efektowne i smaczne. Zawiera dużą ilość orzechów, masę kajmakową  i aromatyczny miód. Przy odrobinie wprawy i dobrej organizacji pracy przygotowanie ciasta zajmuje  godzinę czasu. 

SKŁADNIKI:(na blaszkę 25 x 35 cm ; czas przygotowania ok.60 minut)
CIASTO:

  • ok.600 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 zimna margaryna
  • 3 łyżki prawdziwego miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • cukier wanilinowy



gotowa masa kajmakowa z puszki 400 g

PRAŻONE ORZECHY Z MIODEM

  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 300 g siekanych orzechów
  • kilka kropli aromatu rumowego


BUDYŃ

  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 1 budyń śmietankowy na pół litra mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


WYKONANIE:

Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier. Wymieszać. Dodać startą margarynę na tarce o grubych oczkach oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i gładkie.Gdyby nam  się lepiło, dosypać troszkę mąki. 
Ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na pergaminie podsypując delikatnie mąką na wielkość naszej blaszki. 
Dwa ciasta upiec w 180'C przez ok, 15 minut.
W czasie pieczenia  pierwszych placków przygotować prażone orzechy.
Na patelni podgrzewać cukier, miód, masło i posiekane orzechy do momentu rozpuszczenia się cukru.
Gorące ostrożnie wyłożyć na trzeci ciasto i piec w piekarniku  przez ok 15-20 minut.
Gdy mamy upieczone już wszystkie placki, przygotować budyń.
W jednej szklance mleka rozrobić mąkę i budyń. Drugą szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem. Wlać budyń i zagotować, 
energicznie mieszając. 

Gorący, ugotowany budyń wyłożyć na pierwszy placek . Przykryć drugim. 
Następnie na ten wyłożyć i rozprowadzić masę kajmakową. 
Ostatnie ciasto z masą orzechową odwrócić na deseczkę lub blaszkę wyłożoną pergaminem. Odkleić spodni pergamin z ciasta i jeszcze raz odwrócić orzechami ku górze. Zsunąć delikatnie na ciasto z kajmakiem i docisnąć. 
Przekładaniec pozostawić na kilka godzin aby dobrze zastygł. Najlepiej na całą noc.
Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz