niedziela, 11 stycznia 2015

Mus bananowy

 
Przepyszny deser bananowy. Prosty i szybki w przygotowaniu. Możemy spożywać go zaraz po zrobieniu lub pozostawić do całkowitego stężenia.

MUS BANANOWY:( 8 porcji ; czas przygotowania 20 minut  + czas studzenia )
  • 800 ml nektaru bananowo-brzoskwiniowego (z kartonu)
  • 4 dojrzałe banany
  • sok z jednej cytryny
  • 200 g cukru
  • 500 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej 
  • 2 łyżki żelatyny(20 g)
  • cukier waniliowy
  • czekolada w płatkach i banan do dekoracji

 PRZYGOTOWANIE MUSU:

Do rondelka wlać nektar. Dodać banany pokrojone w plasterki, sok z cytryny cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut, żeby rozgotować banany.
Całość dokładnie rozdrobnić blenderem. Całkowicie ostudzić.

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, lekko podgrzać i wymieszać z chłodnym musem bananowym.

Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, uważając aby nie przebić.
Dodać w kilku partiach do musu, delikatnie wymieszać.
Gotowy deser ponalewać w pucharki. Posypać  czekoladowymi płatkami i bananem w plasterkach.
Można spożyć go bezpośrednio po przygotowaniu lub poczekać aż mus stężeje.




 Smacznego:)

Serdecznie zapraszam na mój facebook


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz