Pączki choć mają tylko 2 jajka, są dość puszyste i delikatne. Mąkę zaparzamy bardzo gorącym mlekiem, stąd nazwa. Ciasto nam pięknie i szybko rośnie, a pączki po usmażeniu, są prawie okrągłe jak piłeczka. Musimy pamiętać, że pomieszczenie w którym robimy pąki, musi być dobrze nagrzane. Ciasto drożdżowe nie lubi chłodu i przeciągów.
Z tego samego przepisu zrobiłam tez pączki pieczone(te są bardziej płaskie) oraz drożdżowe muffinki.
SKŁADNIKI:(25-30 pączków ; czas przygotowania ok.3 godziny)
- 50 g świeżych drożdży
- 0,5 l gorącego mleka
- 100 g cukru
- 125 g roztopionego masła
- 3 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- olejek pomarańczowy
- ok. 1 kg mąki

Dodatkowo:
- mały słoiczek dżemu wiśniowego
- mąką do podsypywania
- olej lub smalec do smażenia
- surowy ziemniak
Cukier puder do posypania lub lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka śmietany
Wszystko ukręcić łyżką do białości
PRZYGOTOWANE:

Mąkę przesiać do miski, zalać gorącym mlekiem i wymieszać drewnianą łyżką.
Rozczyn: do kubeczka wsypać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i trzy łyżki śmietany. Wszystko dokładnie rozetrzeć. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia.

Wyrabiać kilka minut ciasto. Pod koniec wlać roztopione,letnie masło i spirytus. Chwilę wyrobić.
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, dobrze posypaną mąką. Przegnieść ciasto i podzielić na pół (łatwiej nam będzie je równomiernie rozwałkować).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Szklankę zanurzyć w mące, wycinać okrągłe placki, tak jak na pierogi. Na co drugi wyłożyć łyżeczką dżem. Przykryć drugim krążkiem, palcem lekko docisnąć brzegi i jeszcze raz szklanką wyciąć pączka.
Pączki ułożyć na deseczce posypanej mąką. Pozostawić do kolejnego wyrośnięcia. To samo powtórzyć z drugą połową ciasta.(ze skrawków najlepiej zrobić pączki bez nadzienia)


Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik. Dla pewności można sprawdzić jeden czy jest usmażony w środku.
Ciepłe ułożyć na paterze i posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Pączki są bardzo delikatne , więc najlepiej ułożyć tylko jedną warstwę , żeby się nie odkształciły.
Z tego samego przepisu można wykonać pączki pieczone. Będą podobne do bułeczek i bardziej dietetyczne. Jeśli ułożymy je w formie na muffinki - lepiej urosną.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz