sobota, 31 stycznia 2015

Tort "Zielone jabłuszko"







Jeśli pragniecie zaskoczyć swoich gości smakiem i wyglądem, to ten tort świetnie się do tego nadaje. Tort jest bardzo lekki i delikatny. Ma piękny, zielony kolor biszkoptu oraz intensywny smak kwaśnych jabłek. Agrestowa galaretka uzupełnia całość.
Nie bójcie się szpinaku. Ciasta ze szpinakiem robię już od dłuższego czasu i zawsze są pyszne. Naprawdę będziecie mile zaskoczeni jego smakiem.
Przepis mojego autorstwa.

SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 25 cm ; czas przygotowania ok.3 godziny + czas oczekiwania )
Biszkopt:

  • 9 jaj (żółtka i białka oddzielnie)
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 9 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka z czubkiem sody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 150 g ŚWIEŻEGO szpinaku
  • 2 łyżki cukru
  •  szczypta soli 
  • aromat cytrynowy


Mus jabłkowy:

  • 1 l soku z jabłek ( z kartonu)
  • 4 jabłka
  • 2 banany
  • 4-6 łyżek cukru
  • 0,5 l śmietany 26% dobrze schłodzonej
  • 30 g żelatyny (3 płaskie łyżki)
  • kilka łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny


Dodatkowo:

  • 1 galaretka agrestowa
  • 100 ml zimnej śmietany 26% (do posmarowania boku)
  • łyżka cukru pudru


WYKONANIE:

Biszkopt:

Przygotować tortownicę tj. posmarować bok  masłem i przykleić szeroki (na 10 cm) pasek z pergaminu. Dno wyłożyć pergaminowym krążkiem. 
W blenderze dokładnie rozdrobnić szpinak z dwom łyżkami cukru, odstawić.
Mąkę przesiać z sodą.
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodać sok z cytryny. olejek i 2/3 piany z białek. Delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę i jeszcze raz delikatnie połączyć. 
Szpinak dodać do pozostałej  piany, wymieszać i dodać do ciasta. Całość przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.60 minut w 180'C do tzw. suchego patyczka. 
Upieczony dokładnie schłodzić. Zimny przekroić na 3-4 placki.
Tortownicę umyć i jeszcze raz wyłożyć od wewnątrz, wysokim paskiem z  pergaminu.

Mus:

Do rondelka wlać sok z kartonu, dodać obrane jabłka, pokrojone w ćwiartki i banany.  Wszystko razem gotować na średnim ogniu przez kilkanaście minut.
Osłodzić wg gustu. Odlać szklankę musu i nasączyć przekrojony biszkopt.
 Resztę dokładnie rozdrobnić blenderem. Do gorącego musu dodać namoczoną żelatynę. Chwilę pomieszać. Całość dobrze schłodzić.
Schłodzoną śmietanę ubić i połączyć z zimnym, ale jeszcze niestężałym  musem.
W tortownicy ułożyć pierwszy nasączony biszkopt. Na ten położyć 1/3 jabłkowego musu. Na mus ułożyć kolejny biszkopt i lekko docisnąć. To samo powtórzyć z ostatnim biszkoptem i resztą musu.  Ostatnią porcję musu wyrównać. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze stężało.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić do stężenia.
Zastygnięty tort wyjąć z tortownicy. Delikatnie odkleić pergamin.
Pół szklanki zimnej śmietany, ostrożnie ubić z cukrem pudrem. Posmarować bok tortu.
Zieloną stężałą galaretkę udekorować tort. 
Smacznego 





9 komentarzy:

  1. Rewelacyjne ciasto:) przepiękne Ci wyszło Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Tysiu. Gdyby nie śmietana i cukier, byłby wręcz dietetyczny. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. wygląda zjawiskowo - jestem wielce ciekawa, jak smakuje. Z pewnością tak wspaniale, jak wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie tak wiosennie i lekko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zapewniam ,że jest bardzo lekki i niemal wytrawny. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. a czy może być mrożony szpinak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcemy uzyskać taki piękny, żywy kolor, to tylko świeży. Z mrożonego uzyskamy kolor zgniłej zieleni, ale też można go dodać. Pozdrawiam

      Usuń