poniedziałek, 30 marca 2015

Babka limonkowa z białek




Babka jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca, z dobrze wyczuwalnym smakiem  limonki.
Jeśli nie lubicie smaku limonki, można użyć cytryn. Do przygotowania babki używa się samych białek. Jest więc bardzo jasna i delikatna.


SKŁADNIKI: forma do babek z kominkiem ; czas przygotowania: 90 minut

  • 400 ml białek(8-10)
  • 300 g cukru
  • 3 limonki (starta skórka + sok)
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem)
  • sól 
DEKORACJA:

Lukier:
 1/2 szkl. cukru pudru + łyżka śmietany + 1 łyżka soku z limonki

Wszystko razem utrzeć do białości łyżką.
Kilka kandyzowanych truskawek lub skórka z limonki lub cytryny. 
Masło do posmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania.

PRZYGOTOWANIE:
Przygotować formę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Limonki dobrze umyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Białka zmiksować na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać w kilku partiach cukier i nadal miksować, aż do jego rozpuszczenia.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem, startą skórkę, sok, masło i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przełożyć do formy, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 minut. Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 30 minut pieczenia. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 30 minut. Następnie delikatnie wyłożyć babkę na paterę i jeszcze ciepłą polukrować i udekorować.
Smacznego :)

Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz: