środa, 22 kwietnia 2015

Cebularz lubelski





Cebularz- to pyszny, płaski placek drożdżowy, z  duża ilością cebuli wymieszanej z makiem. Bardzo lubiany i ceniony na Lubelszczyźnie (mój region). Złota, chrupiąca skórka oraz wspaniały i słodki aromat cebuli z makiem, zachęca do jego zjedzenia. Najsmaczniejszy- wiadomo, jeszcze ciepły posmarowany masłem.

SKŁADNIKI: (8 cebularzy o średnicy 15 cm ; czas przygotowania: 2 godziny)

CIASTO:

50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
550-600 g mąki
300 ml ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek lub 50 g rozpuszczonego masła

FARSZ:

2 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo: 2 łyżki oliwy i jedno małe roztrzepane jajko do posmarowania cebularzy

WYKONANIE:
Blaszkę posmarować cienką warstwą oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Cebulę należy pokroić w grubą kostkę, zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 -10 minut, następnie odcedzić , dodać mak , sól i oliwę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 - 45 minut. ( Jeśli nie lubicie surowej cebuli, można ją lekko poddusić. W takim przypadku mak dodajemy na koniec, do uduszonej cebuli, żeby się nie przypalił).
Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać przesianą mąkę, sól. Wlać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, oliwę lub masło, dodać jajko.
Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (20 - 30 minut).
Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko spłaszczyć, podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulę wielkości pączka, ugniatając dłonią, nadać plackom okrągły kształt o średnicy 15 cm. Ułożyć na blaszce, posmarować oliwą. Na środku  każdego placka, rozłożyć cebulę z makiem.   Brzegi  posmarować roztrzepanym jajkiem. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku w 190'C  przez 20 - 25 minut, na złoty kolor. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, posmarowane masłem.
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz