poniedziałek, 8 czerwca 2015

Krem kokosowy








Krem mocno kokosowy z prawdziwego orzecha kokosowego oraz białej czekolady.

SKŁADNIKI: duża porcja na tort/ciasto o średnicy 25-30 cm; czas przygotowania ok. 60 minut ;  czas stygnięcia budyniu


  • 1 kokos {  więcej o kokosie }
  • 400 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 l mleka
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej(czubate)
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g białej czekolady
  • kieliszek wódki
  • szczypta soli
  • olejek śmietankowy
PRZYGOTOWANIE:

 Z kokosa wylać kokosową wodę i dodać do mleka. Orzech   rozłupać, wyjąć miąższ. Można obrać z ciemnej skórki, Zetrzeć na tarce. Zachować.
Mleko z mlekiem kokosowym oraz startym kokosem gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut, pilnując, aby nam nie wykipiało. 
Żółtka i jajka zmiksować ze szczyptą soli na kogel-mogel, dodać mąkę i dokładnie wymieszać , żeby nie było grudek. Zalać wrzącym mlekiem kokosowym i gotować przez 5 minut, aż masa zgęstnieje.
Do gorącego i gęstego budyniu dodać białą czekoladę połamana w kostkę,
 mieszać, aż się rozpuści. Przykryć spożywczą folią, tak, aby dotykała jego powierzchni, zapobiegnie to powstania kożucha.
Pozostawić do całkowitego schłodzenia.
Masło zmiksować na puch do białości. Do utartego dodawać po łyżce budyniu, aż do jego wyczerpania. Za każdym razem dokładnie miksować.
Na sam koniec wlać wódkę i kilka kropli olejku.
Gotowym kremem przekładać biszkopty, ciastka lub inne ciasta. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz