czwartek, 18 czerwca 2015

Tort śmietanowy z czereśniami













Tort jest fantastyczny, o bardzo delikatnej  konsystencji  i wybornym smaku. Zrobiony jest z biszkoptu rzucanego, nasączonego wiśniówką. Posmarowany i przełożony powidłami z czereśni, bitej śmietany oraz ,,pijanymi", świeżymi czereśniami. Ładnie i apetycznie wygląda również w przekroju.

SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm, wysoka na 10 cm ; czas przygotowania ok.3 godziny

Biszkopt:


  • 10 jaj
  • 10 łyżek cukru (200 g)
  • 9 łyżek maki pszennej (z czubkiem 340 g)
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej 
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy



Dodatkowo:

  • 500 g czereśni
  • 150 ml wiśniówki lub wódki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 cytryny

oraz

  • 1,5 l śmietanki 30%  dobrze schłodzonej
  • 3 śmietan-fixy
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • Cukier waniliowy lub olejek 
  • 125 g mlecznej czekolady (rozpuszczonej, lekko schłodzonej i płynnej)
  • mały słoiczek powideł z czereśni lub wiśni
  • kilka całych czereśni do dekoracji
  • kilka łyżek czekolady w płatkach 

PRZYGOTOWANIE:

Czereśnie umyć (zostawić kilka do dekoracji), pozbawić ogonków i wydrylować. Zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny i wiśniówką. Odstawić na dwie godziny, żeby nabrały mocy i mocniejszego smaku. Można kilka razy zamieszać.
 Przygotować tortownicę.
 Dno wyłożyć pergaminowym krążkiem, boku nie smarujemy ; jeśli nie mamy wysokiej tortownicy można upiec dwa biszkopty, każdy z 5 jaj lub bok tortownicy wyłożyć pergaminowym kołnierzem, tak, żeby wystawał kilka, ok. 4 cm ponad tortownicę.
Przygotowanie biszkoptu.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka zmiksować w misce ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodać w dwóch partiach 1/2 część cukru (5 łyżek). Miksować, aż się rozpuści.
Nie myjąc końcówek, żółtka zmiksować na puszysty kogel-mogel z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do białek i delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać przesianą mąkę. Wymieszać ostrożnie szpatułką, od dołu ku górze (dodatkowo napowietrzamy biszkopt). 
 Wyłożyć do tortownicy, wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.40 minut do tzw. suchego patyczka.

(Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 30 minut pieczenia).
Upieczony i jeszcze gorący w tortownicy, należy upuścić na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, gdy jest zimny, obkroić boki biszkoptu od formy. 
Biszkopt przed krojeniem najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki.
Przekroić na 2 blaty, a te na pół.
,,Pijane" czereśnie wyłożyć na sitko. Wiśniówkę zagotować z 1/2 szklanki wody, ostudzić i zimnym ponczem nasączyć każdy biszkopt.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i fixem. Uważając, aby nie przebić, najlepiej ubijać na średnich obrotach. Odłożyć 1/4 do  obłożenia   tortu.
Ująć z pozostałej dwie łyżki do dekoracji  na rozetki.
Na paterze położyć pierwszy nasączony blat, posmarować powidłami i 1/3 ubitej śmietany. Na śmietanie ułożyć 1/3 część czereśni. Przykryć kolejnym biszkoptem i postąpić podobnie.
Odłożoną 1/4 część śmietany wymieszać z rozpuszczoną, chłodną czekoladą.  Posmarować wierzch czwartego blatu. Obłożyć bok, posypać czekoladą w platkach, udekorować  rozetkami z białej śmietany oraz czereśniami.
Wstawić  na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Ale wypiekłaś wspaniały tort! Taki kawałek poproszę do kawy .... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie robiłam taki tylko,że z wiśniami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam problem z wiśniami. W Hiszpanii są praktycznie nieosiągalne, ale dostosowałam się do okoliczności. Tort wyszedł pyszny, wiśniówka pomogła ;) Pozdrawiam i dziękuję.

      Usuń
  3. Z moimi ukochanymi czereśniami... Obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można nasączyć ,naponczować każdy rodzaj ciasta -nie tylko te tortowe ale nap szarlotkę -bo chciałbym do szarlotki dodać sok nap;mandarynkowy -Chciałbym aby dodatkowo odczuwać smak i zapach mandarynki -

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasączyć można każdy biszkopt lub babkę. Jeśli chcesz, aby szarlotka pachniała mandarynką lub pomarańczą , to do PRAŻONYCH jabłek dodaj sok lub owoc cytrusowy i upraż razem z jabłkami, aż odparuje nadmiar wody. Można wyspać pomarańczową galaretkę. W jabłeczniku z surowych jabłek sok należy odcisnąć. Dodatkowo do kruchego ciasta dodaj startą skórkę z pomarańczy

      Usuń