poniedziałek, 2 maja 2016

Tort orzechowy z andrutów i nutelli (bez pieczenia)




 Torcik niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu. Bardzo delikatny i kruchy. W smaku przypomina batoniki Kinder Bueno.
Do jego przygotowania wykorzystałam moje ulubione andruty i krem orzechowy Nutella. Całość udekorowałam siekanymi orzechami laskowym i orzechami włoskimi w czekoladzie. Podczas krojenia tortu, słychać chrupkość świeżych andrutów, a w przekroju widać ich niezliczoną ilość warstw. Chociaż od dawna przymierzałam się do jego wykonania, to dopiero udział we wspólnej akcji "Bez pieczenia" , dopomógł mi w przygotowaniu tego delikatnego i jakże chrupiącego deseru.
Mówią "Co się odwlecze, to nie uciecze". Zapraszam :)

SKŁADNIKI: czas przygotowania 50 minut


  • 20-22 andrutów (u mnie o średnicy 22 cm)
  • 2 słoiczki nutelli (350 g każdy)
  • 100 g siekanych orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich w czekoladzie
  • 2 listki żelatyny
  • 100 ml śmietanki
WYKONANIE:

Nutellę podgrzać w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Odłożyć pół słoiczka Nutteli do przygotowania polewy.
Pozostałą Nutellą , cienko posmarować andruty i wszystkie razem skleić.
Ostatni andrut pozostawiamy bez orzechowego kremu, całość lekko obciążamy deseczka i pozostawiamy do schłodzenia  w lodówce (30 minut).
Śmietankę zagotować, dodać namoczoną i odciśniętą żelatynę, mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Ciepłą wlać do odłożonej i podgrzanej Nutelli. wymieszać, polać sklejone andruty. 
Udekorować wierzch orzechami w czekoladzie i posypać siekanymi orzechami laskowymi.
 Schłodzić w lodówce.
Tort wyjąć z lodówki na pół godziny przed spożyciem.
Smacznego :)

We wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi :




13 komentarzy:

  1. ojej, ile tu pysznych warstw!
    wspaniałości
    dziękuję za wspólną słodką zabawę

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności! Zjadłabym i to nie jeden kawałek :D <3
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Te wszystkie warstwy wyglądają niesamowicie :) Bardzo efektowny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna propozycja, dziękuje za wspólne słodkie weekendowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super torcik, dzięki za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały!!! Idealnie kruchutki :) dzięki za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowicie wygląda! Słodka warstwa za warstwą, pewnie ciężko przestać jeść :) Dzięki za wspólne "pieczenie" bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję, za Wasze komentarze. Chyba się od Was uzależnię.;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale smakowity tort :) dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały pomysł, dziękuję za wspólny weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wspólną zabawę, deser super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłem kiedyś podobny. Był genialny :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Dorotko, świetny pomysł i w sam raz dla mnie, bo nie umiem piec tortów! Pamiętam jak kiedyś moja mama robiła takie wafle z kremem czekoladowym, ulubiony deser mojego Taty. Twój jest z zewnątrz pięknie udekorowany i niczym nie ustępuje prawdziwym tortom.

    OdpowiedzUsuń