sobota, 17 września 2016

Czekośliwka czyli powidła śliwkowe z czekoladą



Przepis na "Czekośliwkę" czyli pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem kakao i czekolady. Bardzo aromatyczne i smaczne do posmarowania bułki, naleśników czy nawet tortu.


SKŁADNIKI: czas przygotowania ok.130 minut

  • 1,5 kg śliwek (węgierki lub japońskie)
  • 0,5 kg cukru trzcinowego 
  • 6-8 goździków 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 40 g kakao ok. 3 łyżki 
  • 100 g dobrej czekolady gorzkiej 70% kakao

WYKONANIE:

Śliwki umyć, wydrylować i rozdrobnić blenderem lub zmielić maszynką.
Do szerokiego rondla wlać zmielone śliwki, wsypać cukier trzcinowy, goździki i gałkę. Zagotować. Odlać 150 ml soku, sok zachować, potrzebny nam będzie do rozprowadzenia kakao.
Pozostałe śliwki gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok 2 godziny. Często mieszamy, żeby nie przypalić powideł.
Gdy odparuje nadmiar wody, dodać kakao wymieszane z wcześniej odlanym sokiem. Gotować jeszcze przez 5 minut.
Na sam koniec dodać połamaną czekoladę, doprowadzić do wrzenia. Gorącą Czekośliwkę przelać do czystych i suchych słoików. Zakręcić. Słoiki otulamy kocem i tak przykryte pasteryzujemy, zostawiając je pod nim aż ostygną. Zimne przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej w spiżarni. Smacznego

3 komentarze:

  1. Wydają się być pyszne, chętnie kiedyś spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zachęcam ja zrobiłam i nie żałuję. Dzieci też lubią😃

      Usuń
  2. Do naleśników, oj tak... :)

    OdpowiedzUsuń