środa, 7 września 2016

Dżem brzoskwiniowo-dyniowy



Dżem brzoskwiniowo-dyniowy do ciast, naleśników czy bułki z masłem.

SKŁADNIKI: na 1,5 kg dżemu; czas przygotowania ok. 90 minut

  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 kg dyni
  • ok. 250 g cukru
  • 100 ml wody
  • sok z jednej cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka imbiru najlepiej świeży
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 goździki
  • 1 galaretka brzoskwiniowa/cytrynowa
WYKONANIE:

Dynię obrać, pokroić w plastry, a te w mniejsze kawałki. Do garnka, najlepiej z podwójnym dnem wlać wodę, dodać cukier i dynię. Gotować do miękkości ok. 20 minut.
Brzoskwinie zblanszować, obrać ze skórki, przeciąć, usunąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki.
Pokrojoną dodać do dyni, wlać sok z cytryny, przyprawy i smażyć przez ok. 60 minut.
Gdy  odparuje nadmiar wody, wsypać galaretkę,  wszystko razem dobrze zamieszać, żeby nam się rozpuściła galaretka. Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków. 
Dobrze zakręcić wieczka i wstawić słoiczki z dżemem pod koc. Tak pasteryzowała dżemy moja babcia, mama i ja też tak robię. Wieczka powinny się zassać.
 Zimne słoiki z dżemem schować do spiżarni.
Smacznego :)


3 komentarze:

  1. zarówno dynię jak i brzoskwinie bardzo lubię, pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz robiłam takie zestawienie, nowe doświadczenie i nowy smak

      Usuń
  2. Brzoskwinia z dynią? Cudownie słoneczne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń