poniedziałek, 28 listopada 2016

Pierniczki z czekośliwką i czekoladą


Pierniczki są  mięciutkie już na drugi dzień. Nadziane są pyszną domową "czekośliwką" i udekorowane polewą czekoladową. Mam nadzieję, że doczekają świąt.
 Pierniczki biorą udział we wspólnej akcji Ciasto na niedzielę-Pierniczki
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem.


SKŁADNIKI: duża porcja 
Czas  przygotowania ciasta ok. 30 minut
Czas oczekiwania ok. 12 godzin
Czas wykonania i pieczenia ok. 120 minut
  • 400 g miodu naturalnego
  • 250 g masła
  • 300 g cukru  trzcinowego
  • 40 g kakao
  • 100 ml kwaśnej  śmietany
  • 100 ml greckiego jogurtu
  • 3 łyżeczki sody
  • sok z połowy  cytryny
  • 3 jajka
  • 6 żółtek
  • 2-3 łyżki domowej przyprawy do piernika 
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1200 g mąki  pszennej
  • mąka do posypania ciasta
Nadzienie:

  • mały słoiczek "czekośliwki" lub dżem śliwkowy wymieszany z rozpuszczoną czekoladą (250 g dżemu śliwkowego + 100 g rozpuszczonej czekolady)
  • ok. 100 g suszonych śliwek

Polewa:
  • 200 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
  • Posypka gwiazdki

WYKONANIE:

Do dużego  garnka wlać miód, dodać tłuszcz, połowę cukru,  kakao i przyprawę korzenną. Wszystko podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. ( Cukier trzcinowy potrzebuje trochę więcej czasu niż biały, żeby się rozpuścić.) Lekko przestudzić.

Śmietanę i jogurt wymieszać z sodą i sokiem z cytryny. Odstawić na kilka minut, żeby podwoiła swoją objętość.
Jajka i żółtka zmiksować z pozostałym cukrem i solą.
Do lekko przestudzonej masy wlać śmietanę z jogurtem i sodą. Masa zacznie się pienić i rosnąć.
Dokładnie i energicznie mieszamy masę za pomocą kuchennej rózgi i dodajemy ubite jajka. 
Na koniec, w kilku partiach dodajemy przesianą  mąkę i dokładnie mieszkamy ciasto drewnianą łyżką.
Ciasto jest dość rzadkie i kleiste.
Gotowe ciasto przykryć folią i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.

Śliwki pokroić nożem w drobną kostkę, dodać do czekośliwki i wymieszać.

Po dwunastu godzinach, ciasto powinno lekko zwiększyć swoją objętość   i jest na tyle twarde, że można je bez problemu rozwałkować.
Ciasto podzielić na dwie części, ułatwi nam to jego wałkowanie.
Stolnicę lub blat posypać mąką, ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 5 mm.
Przeciąć radełkiem na pół.
Na jednej połowie, średnią foremką w kształcie serca odbić kształt pierniczka, ale nie przecinamy ciasta. Na środku każdego odbitego pierniczka, łyżeczką nałożyć czekośliwkę ze śliwkami.
Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto w miejscu dżemu jest lekko wypukłe. Foremką wyciąć każdy pierniczek z dżemem. Ułożyć w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Skrawki zagnieść, rozwałkować i wyciąć pierniczki.
Piec  w nagrzanym piekarniku w 190°C przez ok. 10-12 minut.
Czekoladę rozpuścić z masłem.

Upieczone pierniczki ułożyć na kratce i jeszcze ciepłe malować pędzelkiem maczanym w polewie  czekoladowej.
 Posypać posypką.

Zimne z zastygniętą polewą przełożyć do hermetycznego pudełka.

Smacznego :)


We wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi:







4 komentarze:

  1. Mega apetyczne :) Zapachniało Świętami...

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te twoje pierniczki takie pulchne typowe serduszka do tego polewa .Już czuję ten zapach Świąt :) Dziękuję z wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń