piątek, 4 listopada 2016

Przyprawa korzenna do piernika




Domowa przyprawa do piernika, jest dużo lepsza niż gotowiec ze sklepu. Bardziej aromatyczna, bez żadnych ulepszaczy smaku, którą można przygotować nawet w 5 minut. Warto ją zarobić, bo święta tuż, tuż.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem


SKŁADNIKI:
Czas przygotowania 5 minut
  • 5-6   lasek cynamonu
  • 1,5 gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki ziela angielskiego
  • 2 łyżki całych goździków
  • 1 łyżka gwiazdek anyżu
  • 2 łyżki ziaren kardamonu
  • 1 łyżka ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka ziarenek jałowca

WYKONANIE:

Wszystkie składniki (całe, bez wyłuskiwania, to dodatkowy błonnik)  dokładnie zmielić za pomocą młynka lub Termomix na drobny proszek. Jeśli nie mamy takiego urządzania, pozostaje nam wykonać tą czynność ręcznie za pomocą tarki i moździerza.
Zmieloną przyprawę zamknąć szczelnie w słoiczku i przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Na 1 kg mąki dodajemy 2-3 łyżki przyprawy.

Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. No i już zapachniało świętami. :) A teraz... pierniczki? ;)
    Pozdrawiam Dorotko. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musze zrobić jeszcze pierniczki alpejskie.

      Usuń
  2. Jak odpowiednio połamię cynamon, jest szansa że wszystko mi wejdzie do młynka do kawy - spróbuję! Kupna przyprawa średnio mi zwykle odpowiada, więc muszę poeksperymentować z taką domową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dobrych paru lat robię sama przyprawę do piernika - ten zapach, mmm... Czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń