środa, 25 stycznia 2017

Pizza z ananasem, szynką i oliwkami


Pizza z ananasem, szynką i oliwkami.
 Jedna z nielicznych, którą robię od lat i nadal nam  bardzo smakuje. Dzieci zaś nie chcą słyszeć o innej. Delikatna, puszysta z chrupiącą skórką i słodką,  tropikalną nutą.
Szczerze polecam.

SKŁADNIKI na dużą blachę 40x40 cm

Ciasto:
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatki:


  • 3-4 łyżki smażonych pomidorów lub przecieru pomidorowego
  • Ok.125 g szynki
  • 3 plasterki ananasa z puszki
  • kilka oliwek
  • łyżeczka oregano
  • ok. 200 g mozarelli


Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać letnie mleko, wsypać mąkę. Lekko wymieszać, na koniec dodać sól i oliwę. Wyrobić ciasto (5 minut).
 Ciasto możemy rozwałkować od razu, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Posmarować smażonymi pomidorami lub przecierem pomidorowym.
Ułożyć kawałki szynki, pokojone oliwki i ananasa z puszki, posypać oregano i mozarellą.
Po rozłożeniu wszystkich składników pizzę włożyć do zimnego piekarnika.
Ustawić temperaturę na 190-200'C i piec przez ok. 20-25 minut.
Ewentualnie pozostawiamy przygotowaną  pizzę do wyrośnięcia i dopiero po podwojeniu objętość pieczemy w nagrzanym piekarniku. 
Ja osobiście wkładamy pizzę do zimnego piekarnika.
Smacznego 😉






3 komentarze:

  1. Kocham pizze i robię ją podobno bardzo dobrą. Takiej z ananasem już dawno nie jadłam, wydaję mi się że u mnie w domu nie za bardzo byliby na nią chętni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swoje smaki, najważniejsze jest ciasto i potem dowolne ulubione dodatki, żeby nam smakowała. U mnie jest ananas u innych będzie peperoni.
      😉😉😉

      Usuń