czwartek, 23 lutego 2017

Hiszpańskie pączki-churros z czekoladą





W tym roku na  tłusty czwartek z powodu braku czasu przygotowałam proste  i szybkie hiszpańskie pączki czyli churros z czekoladą. Świeże churros z gorącą czekoladą, a raczej rzadkim czekoladowym budyniem, to jedno z najpopularniejszych hiszpańskich śniadań.
U mnie większość z nich  została polana gorzką czekoladą, a  kilka, na specjalne życzenie domowników posypałam cukrem pudrem.


SKŁADNIKI: na ok. 35-40 churros; 
czas przygotowania ok. 60 minut
  • 500 ml wody
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 300 g jaj (waga ze skorupką) 5 dużych
  • 300 g mąki tortowej
Dodatkowo:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia

  • 9-10 pergaminowych kwadratów  wymiary 10x10 cm
  • rękaw cukierniczy z dużą tylką (gwiazdka)  
  • papierowy ręcznik
WYKONANIE:

W głębokim rondlu zagotować wodę z masłem i solą. 
Dodać przesianą mąkę.
 Za pomocą drewnianej łyżki, wszystko energicznie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą, błyszczącą kulę. Ciasto odstawiamy na 10 minut, żeby lekko przestygło. 
Do letniego ciasta wbijamy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. 
 Gotowe ciasto przełożyć do rękawa z dużą tylką w kształcie gwiazdki.
W rondlu rozgrzać olej. 
Na pergaminowe kwadraty wyciskamy  gniazdka. Pergamin z ciastem ostrożnie wkładamy na rozgrzany tłuszcz i czekamy, aż pączek się odklei, perdaminem do góry.  Pergamin wykorzystujemy ponownie.
Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone ułożyć na papierowym ręczniku, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną. przełożyć do pergaminowego rożka i dekorować pączki.

 Smacznego :)

6 komentarzy: