poniedziałek, 27 lutego 2017

Szarlotka z brzoskwiniami



Polskie szarlotki są najsmaczniejsze.
 Z dużą ilością jabłek, na kruchym i delikatnym spodzie, kuszą i zachęcają do degustacji.
U mnie dziś z dodatkiem pysznych brzoskwiń.

SKŁADNIKI: duża blaszka 28x38 cm;
Czas przygotowania ok. 80 minut

Kruche ciasto:

  • 200 g zimne masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Jabłka:
  • 1,5 kg jabłek Golden
  • 1 kg jabłek Reneta
  • Ok. 150 g cukru
  • 1/2 cytryny
  • 25 g masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • puszka brzoskwiń 480 g 
Dodatkowo cukier puder do posypania.

WYKONANIE:


Wszystkie składniki na kruche ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść.

Ciasto podzielić na pół, schować do zamrażalnika na czas przygotowania jabłek.

Jabłka obrać, pokroić w grube plastry i skropić sokiem z cytryny.
W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać cukier, pokrojone jabłka i cynamon.
Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu, aż odparuje nadmiar soku.
Brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę lub plasterki.
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jedną część ciasta i równomiernie rozłożyć.
Podpiec w nagrzanym piekarniku w 190'C na złoty kolor.
Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka.
Na jabłka ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Zetrzeć drugą część ciasta.
Piec przez ok. 60 minut.
Upieczoną i chłodną szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Świetny jest ten dodatek brzoskwiń! Akurat mam do wykorzystania całą puszkę, muszę też tak wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Joasiu. Szarlotka naprawdę pyszna.

      Usuń
  2. Musiała smakować wybornie!
    Ach, nie ma jak szarlotka... :)

    OdpowiedzUsuń