Drożdżowe ciasto jest jednym z moich ulubionych. Tym razem zrobiłam je z dodatkiem mąki ziemniaczanej i jogurtu oraz dużej ilości bakalii i serka.
Wyszło bardzo puszyste i wilgotne, ze słodkimi bakaliami smakuje wybornie.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem
SKŁADNIKI: na dużą blachę;
Czas przygotowania i pieczenia ok. 120 minut
- 50 g drożdży
- 1 szklanka zimnego mleka
- 125 g greckiego jogurtu
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 50 g zimnego masła
- 50 ml oleju
- Ok. 850-900 g mąki
Serek z bakaliami:
- 250 g serka kanapkowego
- 300 g bakalii (rodznki, orzechy, żurawina itp)
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki cukru
Dodatkowo jedno roztrzepane jajko do posmarowania ciasta.
WYKONANIE:
Do dużej miski wlać mleko, jogurt, olej. Dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, jajka, zimne masło starte na tarce o dużych oczkach. Dodać połowę przesianej mąki i wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto ma odstawać od brzegów miski. Musi być gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, żeby podwoiło swoją objętość.
Serek jest dość rzadki, ale taki ma być.
Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować serek z bakaliami.
Zawinąć jego dłuższy bok.
Ułożyć ciasto na kształt kołacza. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Włożyć do zimnego piekarnika.
Piekarnik nastawić na 180'C,
piec przez ok. 60 minut.
piec przez ok. 60 minut.
Upieczony ostudzić na kratce.
Smacznego😉
We wspólnej akcji Ciasto na niedzielę wzięły udział następujące blogi:
Gosia, Marcepanowy kącik
Katarzyna, Czarna od kuchni
Gosia, Marcepanowy kącik
Bożena, Moje kucharzenie
Janna, Grunt to przepis
Beata, Katalog smaków
Katarzyna, Czarrna od kuchni
Dorota, EsmeraldaZeSmakiem
Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam.
We wspólnej akcji Ciasto na niedzielę wzięły udział następujące blogi:
Gosia, Marcepanowy kącik
Katarzyna, Czarna od kuchni
Gosia, Marcepanowy kącik
Bożena, Moje kucharzenie
Janna, Grunt to przepis
Beata, Katalog smaków
Katarzyna, Czarrna od kuchni
Dorota, EsmeraldaZeSmakiem
Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam.
Jakie tu mnóstwo bakaliowych pyszności! Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego wkrótce :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Jasiu, lubię nasze akcje.Pozdrawiam
UsuńDzięki za wspólne pieczenie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i smakowite ciacho :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPysznie :D
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadła bym kawałek :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś takie zrobić..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńKiedyś nie lubiłam bakalii w cieście drożdżowym, teraz za nimi wprost przepadam. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda! Z chęcią bym zjadła troche.
OdpowiedzUsuń