niedziela, 5 marca 2017

Kołacz drożdżowy z bakaliami i serkiem



Drożdżowe ciasto jest jednym z moich ulubionych. Tym razem zrobiłam je z dodatkiem mąki ziemniaczanej i jogurtu oraz dużej ilości bakalii i serka.
Wyszło bardzo puszyste i wilgotne, ze słodkimi bakaliami smakuje wybornie.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem

SKŁADNIKI: na dużą blachę;
Czas przygotowania i pieczenia ok. 120 minut

  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 125 g greckiego jogurtu
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 50 g zimnego masła
  • 50 ml oleju
  • Ok. 850-900 g mąki

Serek z bakaliami:
  • 250 g serka kanapkowego
  • 300 g bakalii (rodznki, orzechy, żurawina itp)
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru
Dodatkowo jedno roztrzepane jajko do posmarowania ciasta.

WYKONANIE:

Do dużej miski wlać mleko, jogurt, olej. Dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, jajka, zimne masło starte na tarce o dużych oczkach. Dodać połowę przesianej mąki i wymieszać  drewnianą łyżką.
Dodać pozostałą część mąki i wyrabiać ciasto ręką przez 15 minut.
Ciasto  ma odstawać od brzegów miski. Musi być gładkie i elastyczne. 
Wyrobione ciasto posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, żeby podwoiło swoją objętość.

Serek wymieszać z żółtkami, cukrem i mąką, dodać bakalie.
Serek jest dość rzadki, ale taki ma być.

Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować serek z bakaliami.
Zawinąć jego dłuższy bok.
Blaszkę wyłożyć pergaminem posmarowanym olejem lub masłem.
Ułożyć ciasto na kształt kołacza. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Włożyć do zimnego piekarnika.
Piekarnik nastawić na 180'C,
 piec przez ok. 60 minut.
Upieczony ostudzić na kratce.









9 komentarzy:

  1. Jakie tu mnóstwo bakaliowych pyszności! Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Jasiu, lubię nasze akcje.Pozdrawiam

      Usuń
  2. Dzięki za wspólne pieczenie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe i smakowite ciacho :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią zjadła bym kawałek :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę kiedyś takie zrobić..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś nie lubiłam bakalii w cieście drożdżowym, teraz za nimi wprost przepadam. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń