Zielona fasola z karczochami i szynką parmeńską, to szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Oprócz tego, że smakuje wybornie jest też lekka i dietetyczna.
Taka fasolka to świetny i zdrowy lunch do pracy, lub tak jak w moim przypadku, pyszna kolacja.
SKŁADNIKI na 2-4 porcje;
Czas przygotowania ok. 30 minut
- 500 g zielonej fasoli "mamut"
- 3 marchewki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- mały słoiczek karczochów w zalewie
- 100 g szynki parmeńskiej pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki wody
- Przyprawy: pieprz cayena, sól, imbir mielony, curry, bazylia
WYKONANIE:
Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Zielonej fasoli usunąć obieraczką do ziemniaków podłużny nerw i odciąć końce.
Pokroić na mniejsze kawałki. Marchew i fasolę opłukać pod bieżącą wodą.
Pokroić na mniejsze kawałki. Marchew i fasolę opłukać pod bieżącą wodą.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Karczochy odcedzić z zalewy i przekroić na pół.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę.
Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać fasolę, marchew, wodę. Lekko posolić.
Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać fasolę, marchew, wodę. Lekko posolić.
Dusić przez 15 minut pod przykryciem.
Gdy warzywna będą już miękkie, dodać przecier, sok z cytryny, szynkę.
Chwilę podsmażyć
Chwilę podsmażyć
Na koniec dodać pokrojone karczochy, wymieszać i doprawić.
Fasola najlepiej smakuje jeszcze gorąca z chrupiącym chlebem lub bułką.
Smacznego 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz