sobota, 17 czerwca 2017

Tort "trzy czekolady" z borówkami





 Na dworze upały, więc myśl o włączeniu piekarnika nie zachęca, a coś słodkiego kusi. Z tego też powodu dziś wyjątkowy, wyborny,  mocno czekoladowy, ale delikatny  hiszpański deser  tort "trzy czekolady" z owocową nutą czyli borówkami.
Do jego przygotowania zachęciła mnie wspólna akcja Ciasto na niedzielę. Tort wygląda rewelacyjnie i smakuje...niebo w gębie. Koniecznie zróbcie, nie pożałujecie.
Do przygotowania tego deseru potrzebna będzie podpuszczka do serów, tzw cuajada.
Dzięki niej deser ma bardzo delikatną konsystencję, intensywny mleczny smak i tężeje w zaskakująco szybkim tempie.
Jeśli jej nie macie, można użyć żelatynę, jedna smak nie będzie już taki sam, wykonaniem także się będzie różnić.


SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 23/25 cm, czas przygotowania 20 minut
czas oczekiwania ok. 4 godzin

SPÓD:
125 g miękkiego masła
200 g herbatników

CZEKOLADA CIEMNA:
250 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
1 opakowania podpuszczki 12 g (cuajada)
150 g czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru trzcinowego

CZEKOLADA MLECZNA:
250 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
1 opakowania podpuszczki 12 g (cuajada)
150 g czekolady mlecznej
2 łyżki cukru trzcinowego

CZEKOLADA BIAŁA:

250 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
1 opakowania podpuszczki 12 g (cuajada)
150 g czekolady białej

DEKORACJA:
150 g borówek amerykańskich


WYKONANIE:

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
Ciastka rozdrobnić blenderem, dodać miękkie masło, połączyć z pokruszonymi herbatnikami.
Wysypać do przegotowanej tortownicy, wyrównać i uklepać łyżką.
Wstawić na kilka minut do zamrażalnika.
Przygotowanie czekolad:

Czekolada ciemna.
Do szklanki wsypać podpuszczkę (cuajada), wlać 50 ml mleka, dokładnie wymieszać.
Do rondelka wlać pozostałe mleko, śmietankę, dodać kostki czekolady deserowej i dwie łyżki cukru.
Podgrzewać do temperatury 90°, mieszając żeby nie przypalić czekolady.
Do rozpuszczonej, gorącej masy wlać podpuszczkę, dokładnie wymieszać, jeszcze gorącą wylać na zimny herbatnikowy spód.
Wstawić do lodówki, nie czekając aż stężeje przygotować czekoladę mleczną, postępując tak samo jak z czekoladą ciemną.

Gdy masa mleczna jest gotowa, wyjąć tortownicę z pierwszą warstwą z lodówki.
Sprawdzić czy stężała, za pomocą widelca ponacinać wierzch i wylać jeszcze gorącą czekoladę mleczną. Wstawić do lodówki.
Nie zwlekając przygotować ostatnią masę białą.

Sprawdzić czy mleczna warstwa lekko zastygła, ponacinać wierzch widelcem, wylać białą czekoladę.
Nie czekając aż dobrze stężeje, na wierzchu poukładać borówki.

Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, żeby wszystko dobrze zastygło.

* Co to jest podpuszczka, gdzie kupić itp. Podpuszcza, kultury bakterii (cuajada)

Smacznego 😘




We wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi:

Joanna, Różowa kuchnia
Teresa Walczak
Gosia, Marcepanowy kącik
Dorota Lapacz
Lidia Wesołowsk
Joanna, Grunt to przepis
Katarzyna, Czarrna od kuchni
Sylwia, Kuchnia mniam
Danusia, Moje wypieki i nie tylko



Dziękuję za smaczną zabawę❤


7 komentarzy:

  1. Dorotko dziękuję za wspólną zabawę :) Twoje ciacho prezentuje się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo intrygujący dodatek podpuszczki. Ciasto przeapetyczne :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciacho :) Dziękuje za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale się prezentuje, ależ bym porwała kawałek do kawy :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochane, zróbcie koniecznie, jest wyjątkowo delikatne i smaczne. Najlepiej z podpuszczką, która dodatkowo wzbogacić smak, konsystencję i zaoszczędzi się czas przygotowania

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, z chęcią bym się wprosiła na kawałeczek. Uwielbiam takie desery. :) Dziękuję Dorotko za wspólną zabawę. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojoj ale cudowne ciasto :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń