poniedziałek, 7 grudnia 2020

Sernik pistacjowy




Ostatnio poświęcałam swój wolny czas tylko tortom, dlatego tak długo mnie tu nie było, ale wczoraj upiekłam tak smaczny sernik, że muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia będą świetną okazją, żeby móc wykorzystać ten przepis i miło zaskoczyć rodzinę i gości.


SKŁADNIKI: blaszka 35x25cm; czas przygotowania ok 120 minut

Spód:
-200 g herbatników
-100 g miękkiego masła

Masa serowa:
-250 g  pistacji bez  łupinki (mogą być solone jeśli innych nie znajdziesz)
-1000 g twarogu półtłustego mielonego
-250 g serka typu Philadelphia
-250 g zimnej śmietanki 35%
-400 g mleka skondensowanego słodzonego
- łyżeczka pasty waniliowej
-6 jaj
-50 g skrobi ziemniaczanej

Polewa:

-200 g białej czekolady
-70 ml śmietanki
-2 łyżki odłożonych pistacji 
Klika kropli z buraka lub barwnik spożywczy do zabarwienia polewy.
 
Dodatkowo łyżeczka masła do posmarowania papieru do pieczenia.

WYKONANIE:

Wszystkie składniki oprócz śmietany powinny mieć temperaturę pokojową.

Blaszkę wyłożyć posmarowanym papierm do pieczenia.
Ciastka zblendować z masłem i wyłożyć na papier. Dnem od szklanki równomiernie ubić spód i wstawić do lodówki.

Pistacje bez łupinek, zalać wrzącą wodą, odstawić na 5 minut (jeśli macie pistacje solone odlać pierwszą wodę i zalać pnownie). Po tym czasie  odlać wodę, wyłożyć na czystą ściereczkę, przykryć drugą ściereczką i mocno pocierać. Większość pistacji  powinna być już bez skórki. Przebrać i opłukać na sitku.
Odłożyć dwie łyżki do dekoracji.
Pozostałe dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
Zblendować i zachować.

Śmietanę ubić z pastą waniliową. Zachować

Jajka roztrzepać widelcem. Zachować.

Do dużej misy przełożyć mielony ser,  serek Philadelphia, mleko skondensowane, skrobię ziemniaczaną. Zmiksować.
Dodać pastę pistacjową , bitą śmietanę i roztrzepane jajka. Dokładnie wymieszać.
Ostrożnie wylać na schłodzony spód.
Równomiernie rozprowadzić.

Piekarnik nagrzać do 160°C, na dno wstawić filiżankę z wodą. 
Blaszkę ustawić na środkowym poziomie i piec prze ok. 65/70 minut. Środek powinien być ścięty , a na wierzchu powinna pojawić się lekko brązowa skórka.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach na ok. 30 minut.
Po tym czasie blaszkę wyciągamy z piekarnika i 
chłodzimy w temperaturze  pokojowej. Gdy sernik jest chłodny wstawiamy go razem z blaszką do lodówki na kilka godzin.

Stężały i zimny sernik wyjąć z blaszki ułożyć na podkładzie. 
Śmietankę kremówkę doprowadzić do wrzenia z sokiem z buraka lub spożywczym barwnikiem.
Dodać połamaną białą czekoladę, dokładnie wymieszać, aż uzyskamy gładką polewę.
Posmarować wierzch sernika, posypać siekanymi pistacjami.

Smacznego😊













2 komentarze:

  1. Takiego serniczka jeszcze nie widziałam i nie próbowałam :) Super ^_^

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakujący pomysł na dodanie pistacji do sernika :)

    OdpowiedzUsuń