Babka jest wilgotna ,świetnie nadaje się na popołudniowe spotkanie przy kawie lub herbacie.
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
SKŁADNIKI:
- 200 g dobrej margaryny lub masła
- 200 g cukru
- 170 g mąki
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1 budyń waniliowy
- 1 szkl. bakalii (rodzynki,smażona skórka pomarańczowa ,orzechy itp.)
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia
- aromat rumowy
- szczypta soli
- mąka do obtoczenia bakalii
WYKONANIE:
Margarynę ucieramy z cukrem i solą na puszysty krem, dodając powoli po jednym żółtku.Do miski przesiać należy mąkę, proszek do pieczenia, budyń. Następnie odstawić na bok i ubić pianę z białek. Do kremu dodawać na przemian mąkę i pianę z białek delikatnie mieszając. Dolać rum i aromat, wymieszać. Wsypać bakalie obtoczone w mące i całość wylać do formy wysypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku 180' ok 60 minut .(Nie otwierać piekarnia przed czasem,można spowodować opadnięcie babki).Sprawdzić patyczkiem. (Patyczek powinien być suchy po wyjęciu)Chłodną babkę posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz