poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Tortilla hiszpańska z ziemniaków

W Hiszpanii często w niedzielę na śniadanie czy też kolację przyrządza się tortillę ziemniaczaną. Podaje się ją ze świeżą bagietką.
Tortilla to potrawa ,którą możemy zrobić szybko, tanim kosztem i raczej wszystkim smakuje. Doskonale nadaje się na piknik czy wyprawę z plecakiem.

SKŁADNIKI (4 os)
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 6-7 jaj
  • 1 cebula (biała lub czerwona)
  • sól i pieprz do smaku.
  • ok.1 szkl. oleju do smażenia
WYKONANIE:
Ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w talarki (plasterki). Na patelnię wlać olej. Rozgrzać tłuszcz i dodać  pokrojone warzywa. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, do chwili aż będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.


Do salaterki wbić jaja, dodać przyprawy i lekko roztrzepać. Wyłowić usmażone ziemniaki i jeszcze gorące połączyć z jajami. Zamieszać. Zlać nadmiar oleju z patelni, a następnie wylać na nią masę jajeczną. Smażyć należy pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Gdy jaja zaczną się ścinać, za pomocą dużego talerza przekręcić na drugą stronę i dosmażyć.

Pokroić na ćwiartki i podawać ze świeżą bagietką, kawą lub kakao.


SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz