- 400ml wody
- 200g ryżu
- 2-3 jabłka
- jogurt grecki do dekoracji
- łyżeczka oleju
- łyżeczka soli
- cynamon
- cukier do smaku
- granat do dekoracji lub inne owoce
WYKONANIEDo suchego rondelka wsypujemy ryż, sól i wlewamy olej. Stawiamy na ogniu i chwilę prażymy mieszając, aby się nie przypalił, do uzyskania ziaren o białym połysku. Dolewamy 400ml wody (może prysnąć) i gotujemy do chwili odparowania wody na średnim ogniu (nie mieszamy). Gdy na powierzchni pojawiają się pierwsze dziurki, raz zamieszać i zmniejszyć płomień na jak najmniejszy. Przykryć pokrywką i zostawić do parowania (ok.15-20min).Jabłka obrać i pokroić. Udusić na patelni w łyżce wody. Dosypać cynamon i cukier do smaku. Odstawić.Przygotować owoc granatu wyłuskując ziarna.Do pucharków lub na talerzyk nakładamy miękki ryż (najlepiej widelcem aby się oddzielały ziarenka). Polewamy duszonymi jabłkami i jogurtem. Udekorować granatem i posypać cynamonem.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz