Bardzo łatwy ,szybki i delikatny placek z jabłkami i budyniem na francuskim spodzie.
SKŁADNIKI
- gotowe ciasto francuskie
- 4-5 jabłek
- duży budyń waniliowy
- mleko do ugotowania budyniu
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 słoiczka dżemu jabłkowego lub morelowego
- cynamon
- sok z cytryny do skropienia jabłek.
WYKONANIE
Ciastem francuskim wyłożyć blaszkę .Podpiec w nagrzanym piekarniku (180') ok 10 min. Ugotować budyń według przepisu z mlekiem i cukrem. Jeszcze gorący budyń należy wylać na podpieczone ciasto. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Plastry jabłek układać na budyń, zachodząc jeden na drugi. Posypać je cynamonem. Dżem rozcieńczyć w razie konieczności 1-2 łyżkami wody, tak,aby można było posmarować jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180') i piec ok. 35 minut do zarumienienia jabłek.
Smacznego!
P.S. Dokładny czas pieczenia zależy od naszego piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz