niedziela, 14 kwietnia 2013

Szybki placek z jabłkami





Bardzo łatwy ,szybki i delikatny placek z jabłkami i budyniem na francuskim spodzie.

SKŁADNIKI
  • gotowe ciasto francuskie
  • 4-5 jabłek
  • duży budyń waniliowy
  • mleko do ugotowania budyniu
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 słoiczka dżemu jabłkowego lub morelowego
  • cynamon
  • sok z cytryny do skropienia jabłek.

WYKONANIE


Ciastem francuskim wyłożyć blaszkę .Podpiec w nagrzanym piekarniku (180') ok 10 min. Ugotować budyń według przepisu z mlekiem i cukrem. Jeszcze gorący budyń należy wylać na podpieczone ciasto. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Plastry jabłek układać na budyń, zachodząc jeden na drugi. Posypać je cynamonem. Dżem rozcieńczyć w razie konieczności 1-2 łyżkami wody, tak,aby można było posmarować jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180') i piec ok. 35 minut do zarumienienia jabłek.

Smacznego!

P.S. Dokładny czas pieczenia zależy od naszego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz