czwartek, 18 kwietnia 2013

Babkowa szarlotka - pychotka


To jedna z moich ulubionych szarlotek.
Jest bardzo delikatna i aromatyczna.
Znika błyskawicznie z talerzyka.
Podbija podniebienie i trudno oprzeć się  kolejnej porcji.

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 220g cukru
  • 100g oleju
  • 1 jogurt naturalny (125g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160g mąki
  • starta skórka z pomarańczy
  • szczypta soli 

Dodatkowo:

  • 4 -5 jabłek (1 kg)
  • sok z pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • 125g cukru
  • 1 łyżeczka masła


WYKONANIE:
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazdo nasienne, przekroić na pół i pociąć  w poprzek na plasterki (nie za cienkie).
Na patelnie wlać sok z pomarańczy, wsypać cukier, dodać pokrojone jabłka, masło oraz cynamon. Smażyć do uzyskania karmelu w postaci nitki. Szybko ułożyć na wcześniej przygotowaną formę (wysmarowaną olejem i posypana bułką tartą) warstwę jabłek tak,aby zachodziły jedne na drugie.

BABKA. Jajka (białka razem z żółtkami) zmixować z cukrem i solą na puszysty krem (kogel-mogel). Dodać jogurt i olej. Wymieszać delikatnie łyżką. Dosypać startą skórkę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do uzyskania homogennej masy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180') na około 60 minut (sprawdzić patyczkiem. Powinien być suchy po wyciągnięciu). W razie konieczności dopiec.
Wystudzić i wyłożyć na klosz (do góry nogami tak jak babki z piachu) strona jabłek powinna znaleźć się na wierzchu.
SMACZNEGO!

1 komentarz: