To jedna z moich ulubionych szarlotek.
Jest bardzo delikatna i aromatyczna.
Znika błyskawicznie z talerzyka.
Podbija podniebienie i trudno oprzeć się kolejnej porcji.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 220g cukru
- 100g oleju
- 1 jogurt naturalny (125g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160g mąki
- starta skórka z pomarańczy
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 -5 jabłek (1 kg)
- sok z pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
- 125g cukru
- 1 łyżeczka masła
WYKONANIE:
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazdo nasienne, przekroić na pół i pociąć w poprzek na plasterki (nie za cienkie).
Na patelnie wlać sok z pomarańczy, wsypać cukier, dodać pokrojone jabłka, masło oraz cynamon. Smażyć do uzyskania karmelu w postaci nitki. Szybko ułożyć na wcześniej przygotowaną formę (wysmarowaną olejem i posypana bułką tartą) warstwę jabłek tak,aby zachodziły jedne na drugie.
BABKA. Jajka (białka razem z żółtkami) zmixować z cukrem i solą na puszysty krem (kogel-mogel). Dodać jogurt i olej. Wymieszać delikatnie łyżką. Dosypać startą skórkę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do uzyskania homogennej masy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180') na około 60 minut (sprawdzić patyczkiem. Powinien być suchy po wyciągnięciu). W razie konieczności dopiec.
Wystudzić i wyłożyć na klosz (do góry nogami tak jak babki z piachu) strona jabłek powinna znaleźć się na wierzchu.
SMACZNEGO!
PO PROSTU PALCE LIZAC
OdpowiedzUsuń