Bardzo dobry sos, który możemy podawać na wiele sposobów.
Świetnie pasuje jako dodatek do makaronu, ryżu, ziemniaków,
Przepis oryginalny zawiera czerwoną fasolę. Ja za fasolą nie przepadam, więc ją pominęłam.
SKŁADNIKI: (4 os.)
- ok.500-600g mięsa mielonego (mix wołowo-wieprzowe)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki (400g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szkl wody lub bulionu
- mała papryczka chili lub ostra papryka mielona
- kminek, curry, bazylia, oregano,
sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa, szczypta cynamonu . (wszystkie przyprawy według naszego gustu )
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
Na patelnie wlewamy oliwę, wsypujemy drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać rozmiażdżony czosnek i mięso mielone. Smażyć do zbrązowienia mięsa.
Kliknij aby powiększyć zdjęcie. |
Gotujemy pod przykryciem na małym płomieniu ok. 2 godzin, aby otrzymać pożądany smak (od czasu do czasu należy zamieszać). Sosem polać makaron, ryż itp.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz