czwartek, 23 maja 2013

Racuchy drożdżowe - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

 
Bardzo puszyste racuchy na drożdżach z rodzynkami. Jedne z lepszych jakie robiłam. Doskonałe na podwieczorek. Można podawać z konfiturą lub świeżymi owocami. 


SKŁADNIKI: (4 os.) (czas przygotowania ok.60 minut)
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej
  • 150g ciepłego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła (czubata)
  • 2 łyżki twarożku
  • ok.250g mąki
  • 100ml sidry lub gazowana woda mineralna
  • 50g rodzynek
  • Łyżka spirytusu lub octu co zapobiega wchłonięciu nadmiaru tłuszczu.
  • Olej do smażenia.
  • Cukier puder do posypania.
WYKONANIE:

Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników (masło roztopić). Wyrabiać łyżką na gładkie ciasto (dość wolno). Odstawić na 30 minut, aby lekko w wyrosło. Smażyć na gorącym oleju z obu stron. Wykładać na papierowy ręcznik, aby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Ciepłe posypać cukrem pudrem.Możemy podać z konfiturą, świeżymi owocami, jogurtem.SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz