Bardzo puszyste racuchy na drożdżach z rodzynkami. Jedne z lepszych jakie robiłam. Doskonałe na podwieczorek. Można podawać z konfiturą lub świeżymi owocami.
SKŁADNIKI: (4 os.) (czas przygotowania ok.60 minut)
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej
- 150g ciepłego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła (czubata)
- 2 łyżki twarożku
- ok.250g mąki
- 100ml sidry lub gazowana woda mineralna
- 50g rodzynek
- Łyżka spirytusu lub octu co zapobiega wchłonięciu nadmiaru tłuszczu.
- Olej do smażenia.
- Cukier puder do posypania.
Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników (masło roztopić). Wyrabiać łyżką na gładkie ciasto (dość wolno). Odstawić na 30 minut, aby lekko w wyrosło. Smażyć na gorącym oleju z obu stron. Wykładać na papierowy ręcznik, aby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Ciepłe posypać cukrem pudrem.Możemy podać z konfiturą, świeżymi owocami, jogurtem.SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz