Kolejny krem z dyni.
Tym razem wersja świąteczna z krewetkami.
SKŁADNIKI:(4 os) (czas oczekiwania: 1 godz)
- 1/2 kg dyni
- 3-4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 por
- 1-2 ząbki czosnku
- 400g krewetek
- 2 dojrzałe pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-1/2 l wody, aby zakryła pokrojone warzywa
- Sól,pieprz,bazylia
- 2 łyżki śmietany(jeśli ktoś lubi)
Krewetki (całe) wrzucić na patelnie zalać niewielką ilością wody.
Podusić około 5 minut. Zachować wywar. Obrać. Zachować mięso. Głowy powinno się zmiażdżyć i wraz z wywarem przecedzić przez sitko. Zachować.Na patelnie wlewamy oliwę, wrzucamy wcześniej umyty i pokrojony por, czosnek. Dusimy z pomidorem, obranym ze skórki i pokrojonym.
Pozostałe warzywa umyć, obrać, pokroić i zalać wodą.
Gotujemy do miękkości.
Dodać pomidorowy sos i wywar z krewetek.
Dokładnie rozdrobnić w blenderze lub przetrzeć przez sitko.
Możemy dodać 2 łyżki śmietany.
Ponalewać w talerze, udekorować mięsem z krewetek i świeżą bazylią.
Podawać z tostem.
Smacznego!
Pozostałe warzywa umyć, obrać, pokroić i zalać wodą.
Gotujemy do miękkości.
Dodać pomidorowy sos i wywar z krewetek.
Dokładnie rozdrobnić w blenderze lub przetrzeć przez sitko.
Możemy dodać 2 łyżki śmietany.
Ponalewać w talerze, udekorować mięsem z krewetek i świeżą bazylią.
Podawać z tostem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz