poniedziałek, 24 czerwca 2013

Krem z dyni i krewetki - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com



Kolejny krem z dyni.
Tym razem wersja świąteczna z krewetkami.


SKŁADNIKI:(4 os) (czas oczekiwania: 1 godz)
  • 1/2 kg dyni
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 por 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 400g krewetek
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-1/2 l wody, aby zakryła pokrojone warzywa
  • Sól,pieprz,bazylia
  • 2 łyżki śmietany(jeśli ktoś lubi)
WYKONANIE: 

Krewetki (całe) wrzucić na patelnie zalać niewielką ilością wody. 
Podusić około 5 minut. Zachować wywar. Obrać. Zachować mięso. Głowy powinno się zmiażdżyć i wraz z wywarem przecedzić przez sitko. Zachować.Na patelnie wlewamy oliwę, wrzucamy wcześniej umyty i pokrojony por, czosnek. Dusimy z pomidorem, obranym ze skórki i pokrojonym.
Pozostałe warzywa umyć, obrać, pokroić i zalać wodą.
Gotujemy do miękkości.
Dodać pomidorowy sos i wywar z krewetek. 


Dokładnie rozdrobnić w blenderze lub przetrzeć przez sitko.
Możemy dodać 2 łyżki śmietany.
Ponalewać w talerze, udekorować mięsem z krewetek i świeżą bazylią.
Podawać z tostem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz