środa, 26 czerwca 2013

Zielony tort z czereśniami - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com


Lubicie torty? Dziś tort zielony.
Z zieloną czekoladą, zielonym biszkoptem, kiwi i czereśniami. Zamiast czereśni możemy użyć wiśnie lub winogrona. Ostatecznie dekoracja zależy od naszego gustu oraz sezonu.
Przepis na tort z tortownicy o średnicy 28 cm. Czas przygotowania około 12 godzin.

Biszkopt i krem robimy dzień wcześniej, aby nam się wszystko dobrze schłodziło.
Należy zrobić jeden biszkopt z 6 jajek lub 3 z dwóch każdy.

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • Kilka kropli zielonego barwnika spożywczego do zabarwienia biszkoptu
  • Starta skórka z limonki
  • kilka kropli octu do uwiercenia żółtek
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem, aż do uzyskania połysku.
Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać kilka kropli octu, szybko ukręcić. Dodać do piany barwnik i żółtka, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę oraz skórkę z limonki, wymieszać.
Wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy (posmarować masłem i brzegi wyłożyć pergaminem, tak aby lekko wystawał ponad formę).
Piec w nagrzanym piekarniku 180' ok 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Zostawić w tortownicy na ok 30 minut. Potem możemy wyłożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na trzy placki o równej grubości.
Nasączyć ponczem.

PONCZ:
Szklankę zimnej herbaty dokładnie wymieszać z łyżką cukru, sokiem z limonki i łyżką rumu.

KREM:

  • 400ml śmietany 35%
  • 300g białej czekolady
  • Kilka kropli zielonego barwnika spożywczego
  • Dodatkowo szkl czereśni, 3 kiwi, płatki białej czekolady do dekoracji

Śmietanę wlać do rondelka o podwójnym dnie. Dodać połamaną białą czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotować!
Zastawiamy do schłodzenia. Zimną wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aż stężeje. Gdy już ma odpowiednią konsystencje miksujemy do uzyskania kremu z kilkoma kroplami barwnika (uważamy, aby się nam nie zaważył). Przekładamy nasączony  biszkopt. Dekorujemy czereśniami, kiwi i czekoladą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz