piątek, 28 czerwca 2013

Galaretka z owocami i mlekiem skondensowanym - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com



Doskonały deser na lato. Ładnie się prezentuje. Lubiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych.
Bardzo łatwy w wykonaniu.

SKŁADNIKI (8-10 porcji) (czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny oczekiwania)
  • 2 kolorowe galaretki (np.zielona,czerwona)
  • 1 pomarańcza
  • 1 szkl czereśni
  • 1 jabłko
  • 200g mleko skondensowane
  • 400g mleka
  • 6-8 listków żelatyny (na 600ml wody)
  • Możemy użyć innych owoców, według naszego gustu, za wyjątkiem kiwi i świeżego ananasa! Np.truskawki, jagody, agrest, winogron, brzoskwinia itp.
WYKONANIE:
Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Zostawić w lodówce do stężenia. Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl zimnego mleka. Pozostałe mleko zagrzać i dolać do żelatyny. 

Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia dodając pod koniec mleko skondensowane. Zostawiamy w chłodnym miejscu (tylko do lekkiego stężenia, wypełni nam wolną przestrzeń między wszystkimi składnikami).
Owoce umyć, obrać i pokroić (czereśnie bez pestek).
Wstawić do lodówki.
Przygotować silikonową formę lub tortownicę (dokładnie i szczelnie wyłożyć folią).
Zastygłą kolorową galaretkę pokroić w kostkę.
Ułożyć w formie warstwami wszystkie składniki (owoce i galaretki).
Zalać mleczną, chłodną galaretką, tak aby nam wszystko przykryła, wstawić do lodówki na 2 godziny do całkowitego stężenia.
Możemy podawać z drobinkami czekolady czy ubitą śmietaną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz