wtorek, 2 lipca 2013

Lodowiec z czereśniami - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com





















To bardzo smaczny torcik. Może go zrobić każdy, bez względu na posiadane umiejętności. Doskonały na lato, bo bez pieczenia. Jedyne co jest potrzebne, to trochę cierpliwości. Galaretka potrzebuje czasu, aby zastygnąć ,a krem też musi nam się dobrze ochłodzić. W przeciwnym razie całość się rozpadnie w czasie krojenia.
Najlepiej robić lodowiec dzień wcześniej!

SKŁADNIKI:(tortownica - 28 cm)

  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów (ja upiekłam własne)
  • 3 galaretki (czerwone lub pomarańczowe)
  • 3 żółtka
  • 1 szkl mleka
  • 150g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub 1/2 budyniu
  • 1 masło
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy, aromat rumowy
  • 250g czereśni

WYKONANIE:
 Zagotować mleko, żółtka uwiercić z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z budyniem. Zalać gorącym mlekiem i zagotować. Ugotowany przykryć folią, tak aby dotykała budyniu (zapobiegnie to powstania kożucha). Dokładnie ostudzić. Ostudzony uwiercić z miękkim masłem na krem.
Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Ostudzić. W zimnej galaretce moczymy biszkopty i szczelnie układamy na dnie tortownicy.
Krem podzielić na dwie części, połowę białego kremu wykładamy na biszkopty. Dokładnie rozprowadzić. Pozostały ukręcić z kakaem.
Na biały krem układamy drugą warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce oraz resztę kremu kakaowego. Dokładnie rozprowadzić.
Wstawić do lodówki.
Czereśnie umyć i wydrylować. Zagotować z półtorej szklanki wody. Wsypać ostatnią galaretkę i rozpuścić. Wystudzić (musi być zimna). Zimną wlewamy na krem. Układamy czereśnie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze wszystko zastygło.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz