SKŁADNIKI: (ok.16 sztuk) (czas przygotowania: 1 godz.)
- 300g czereśni
- 4 jajka(średnie)
- 250g cukru
- 250g masła (rozpuszczone)
- 270g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Cukier wanilinowy
Wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej.
Czereśnie wydrylować i zachować.
Jajka miksujemy z cukrem i solą na kogel-mogel. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wlewając powoli rozpuszczone masło, do połączenia składników.
Papilotki napełniamy do 2/3 wysokości, na wierzch układamy po kilka czereśni. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180' przez ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Chłodne posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz