Jeśli znudziły nas już kotlety z kurczaka, możemy przygotować roladki. Nadzienie zależy tylko od naszych upodobań. Czy na słono, czy na słodko wszystko pasuje.
Dziś u mnie z mango i śliwkami. Świeża bazylia uzupełnia całość. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI: (4 sztuki) (czas przygotowania: 30 min)
- 1 duża pierś
- 1 dojrzałe mango (małe)
- 8 śliwek
- 4 plasterki mozzareli
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 50g masła
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki
- ok 150g bułki tartej
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, bazylia
- Kilka wykałaczek
- Dodatkowo 2 szkl oleju do smażenia (muszą być smażone na głębokim tłuszczu tak jak pączki, w przeciwnym wypadku będą spalone z zewnątrz, a surowe w środku)
Z piersi zrobić 4 kotlety, lekko rozbić. Posypać przyprawami i wstawić na ok 1 godzinę do lodówki. Masło pokroić na 4 części, obtoczyć w posiekanej bazylii i wstawić do zamrażarki, aby stwardniało. Mango obrać, pokroić w plasterki. Śliwki pozbawić pestek.
Na kotlety kładziemy po plasterku mozzarelli, mango, śliwki i w sam środek zamrożone masło. Zawijamy, zszywamy wykałaczkami.
Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej (najlepiej 2 razy).
W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć na nim roladki ze wszystkich stron (olej nie może być za gorący, aby się nie spaliły - ok 5-7 minut)
Usmażone wyłożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Wyjąć wykałaczki.
Podawać z ryżem, pieczonymi ziemniakami czy surówką.
Smacznego!
Zdecydowanie wolę takie roladki niż zwykłe kotlety.
OdpowiedzUsuńNie tylko wyśmienicie smakują, ale i elegancko wyglądają.
Jeśli chodzi o dodatki - moje podniebienie podbiły roladki z suszonymi morelami.
Pozdrawiam. :)
Dziękuję.Mi też bardzo smakują.Myślę,że i Tobie też przypadną do gustu.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję,mi też bardzo smakują.Myślę,że i Twoje podobnie nie będzie rozczarowane.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPYCHOTA
OdpowiedzUsuń