czwartek, 25 lipca 2013

Gazpacho-hiszpański koktajl warzywny - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Polecam hiszpańskie gazpacho czyli koktajl warzywny. Bardzo popularny w Hiszpanii. Doskonały na upały. Zaspakaja pragnienie, mało kaloryczny, pełny witamin i minerałów. Ja  zrobiłam bez czosnku i cebuli, ale z dodatkiem czereśni, co łagodzi smak. Polecam!

SKŁADNIKI:(6-8os)
  • Ok. 1kg dojrzałych pomidorów
  • 1 papryka (ja użyłam  czerwonej)
  • 1-2 ogórki
  • 150g czereśni (niekoniecznie)
  • 200ml wody lub lodu
  • 50ml oliwy z oliwek
  • Ocet  do smaku ok.1 łyżki(de Jerez, balsamiczny lub cytryna)
  • Sól, pieprz do smaku. 
Przepis oryginalny zawiera jeszcze  150g czerstwej bułki, 1 cebulę i ząbek czosnku.

WYKONANIE:
Warzywa umyć, obrać, pokroić w drobne kawałki. Jeśli dodacie czereśnie - wydrylować.
Wszystko dobrze zmiksować w blenderze.
Dolać wodę, oliwę i ocet oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować. Przecedzić przez sitko lub gazę (aby nie było skórek z pomidorów i czereśni). Gazpacho najlepiej smakuje schłodzone!
Ponalewać w wysokie szklanki i dodać kostkę lodu.
Można pić jako sam koktajl lub jako dodatek do dania głównego np. do krewetek, ryby, kotleta itp.
PS. Gazpacho jeśli nie dodamy cebuli i czosnku możemy przechowywać w lodówce do dwóch dni (przed podaniem dokładnie zamieszać).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz