Polecam hiszpańskie gazpacho czyli koktajl warzywny. Bardzo popularny w Hiszpanii. Doskonały na upały. Zaspakaja pragnienie, mało kaloryczny, pełny witamin i minerałów. Ja zrobiłam bez czosnku i cebuli, ale z dodatkiem czereśni, co łagodzi smak. Polecam!
SKŁADNIKI:(6-8os)
- Ok. 1kg dojrzałych pomidorów
- 1 papryka (ja użyłam czerwonej)
- 1-2 ogórki
- 150g czereśni (niekoniecznie)
- 200ml wody lub lodu
- 50ml oliwy z oliwek
- Ocet do smaku ok.1 łyżki(de Jerez, balsamiczny lub cytryna)
- Sól, pieprz do smaku.
WYKONANIE:
Warzywa umyć, obrać, pokroić w drobne kawałki. Jeśli dodacie czereśnie - wydrylować.
Wszystko dobrze zmiksować w blenderze.
Dolać wodę, oliwę i ocet oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować. Przecedzić przez sitko lub gazę (aby nie było skórek z pomidorów i czereśni). Gazpacho najlepiej smakuje schłodzone!
Ponalewać w wysokie szklanki i dodać kostkę lodu.
Można pić jako sam koktajl lub jako dodatek do dania głównego np. do krewetek, ryby, kotleta itp.
PS. Gazpacho jeśli nie dodamy cebuli i czosnku możemy przechowywać w lodówce do dwóch dni (przed podaniem dokładnie zamieszać).
Smacznego!
Warzywa umyć, obrać, pokroić w drobne kawałki. Jeśli dodacie czereśnie - wydrylować.
Wszystko dobrze zmiksować w blenderze.
Dolać wodę, oliwę i ocet oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować. Przecedzić przez sitko lub gazę (aby nie było skórek z pomidorów i czereśni). Gazpacho najlepiej smakuje schłodzone!
Ponalewać w wysokie szklanki i dodać kostkę lodu.
Można pić jako sam koktajl lub jako dodatek do dania głównego np. do krewetek, ryby, kotleta itp.
PS. Gazpacho jeśli nie dodamy cebuli i czosnku możemy przechowywać w lodówce do dwóch dni (przed podaniem dokładnie zamieszać).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz