Doskonały na lato. Mało kaloryczny, orzeźwiający. Łatwy w wykonaniu.
SKŁADNIKI:(tortownica 26 cm)
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cykru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Żółtka uwiercić z cukrem i połączyć z pianą. Wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Wlać do poprószonej mąką tortownicy. Piec w piekarniku w 180' ok 20 minut. Upieczony i chłodny przekroić na pół. Przełożyć budyniem i umieści po raz kolejny w tortownicy. Zachować.
- 1 budyń pistacjowy(0,5l)
- 1 3/4 szkl. mleka
- 3 łyżki cukru
- 700g jogurtu greckiego (słodzony)
- 10g żelatyny(na 1/2 l wody)
- Owoce (pomarańcza, mango, brzoskwinia, arbuz) lub inne według gustu (Kiwi NIE! bo żelatyna nie zastygnie)
- kakao do dekoracji
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody (4-6 łyżek), namoczoną rozpuścić w mikrofali (kilka sekund). Jogurt wlać do miski i wymieszać z żelatyną. Wstawić na czas przygotowania owoców do lodówki.
Owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę. Połączyć z jogurtem.
Przełożony biszkopt umieszczony w tortownicy zalewamy jogurtem z owocami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki do czasu stężenia się żelatyny. Najlepiej zostawić na całą noc. Wyjąć z formy (obkroić boki nożem) i udekorować posypując wierzch kakaem, (do boków można przykleić paski mango).
Owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę. Połączyć z jogurtem.
Przełożony biszkopt umieszczony w tortownicy zalewamy jogurtem z owocami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki do czasu stężenia się żelatyny. Najlepiej zostawić na całą noc. Wyjąć z formy (obkroić boki nożem) i udekorować posypując wierzch kakaem, (do boków można przykleić paski mango).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz