wtorek, 13 sierpnia 2013

Beziki - Makaroniki (Macarons) - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Zostały nam białka z jajek i nie wiemy co z nimi zrobić? 
Proponuję przepyszne bezowe ciasteczka nadziewane kremem - makaroniki. Mogą być białe, czekoladowe czy różowe. Krem też możemy zrobić kolorowy. Doskonałe do kawy czy herbaty nie wspominając o szampanie!
Są niesamowicie delikatne.
Dobrze nam się przechowają w lodówce nawet do kilku dni.
Przepisy oryginalne zawierają migdały, które ja zastąpiłam orzechami laskowymi.
Robiłam je kilka razy i mi osobiście najbardziej smakują z orzechami. Możecie sami zadecydować, co Wam bardziej odpowiada.

SKŁADNIKI: (ok.30 podwójnych makaroników)

  • 4 białka
  • 100g cukru
  • 300g cukru
  • 3/4 szkl wody
  • 150g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 2 łyżki kakao
KREM:
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 masła

WYKONANIE BEZIKÓW:

Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej. Białka najlepiej z poprzedniego dnia przechować w lodówce w małej miseczce, co ułatwi odparowanie nadmiaru wody.
Do małego rondelka wlać odmierzoną wodę i wsypać 300g cukru. Gotować na małym płomieniu palnika, aż uzyskamy nitkowaty lukier tj. gdy mieszając łyżką podnosząc ją do góry lukier nam nie kapie jak krople wody, tylko ciągnie się nam cienką nitką.

Oczekując na lukier, ubijamy białka na sztywną pianę powoli dodając 100g cukru.
Gdy piana będzie ubita, a lukier gotowy i jeszcze dobrze gorący, wlewamy go cieniutką nitką do ubitych białek. Ciągle ubijając lub miksując. Piana zrobi nam się rzadsza. Miksujemy jeszcze kilka minut, aż nam przestygnie i lekko zgęstnieje.
Dodajemy przesiane kakao i mielone orzechy. Dokładnie wymieszać.

Na blaszce wyłożoną pergaminem i lekko poprószoną mąką  formujemy okrągłe beziki (są płaskie). Czyli bezę wkładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy lub za pomocą łyżki kładziemy okrągłe ciasteczka, starając się, aby były jednakowej wielkości.
Tak przygotowane pozostawiamy na ok.30min. Jeśli temperatura otoczenia jest zbyt niska i mamy dużą wilgotność - dłużej.
Beziki muszą nam lekko podeschnąć tj. gdy dotkniemy je palcem, nie powinny nam się przyklejać do palców.
Makaroniki pieczemy w nagrzanym piekarniku 150' ok 30 minut. Prawdziwe makaroniki posiadają tzw nóżkę. Pamiętajmy, że ostateczny czas pieczenia zależy od naszych piekarników. Pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. UWAGA są bardzo delikatne. Należy uważać aby ich nie pokruszyć. Zdejmując z pergaminu i w czasie nadziewania trzymamy je za brzegi.

WYKONANIE KREMU:

Żółtka ukręcić z cukrem na kogel-mogel. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Mleko zagotować i gorącym zalać żółtka mieszając, aby nie powstały grudki.
Wszystko zagotować .Powstanie budyń.


Budyń jeszcze gorący przykrywamy folią lub woreczkiem, tak, aby dotykała jego powierzchni .Zapobiegnie to powstania skorupki. Dobrze schłodzić. Zimny miksujemy dodając po kawałku miękkiego masła na puszysty krem.
Możemy dodać waniliową esencje lub zabarwić go na czekoladowo kakaem.
Mój pozostał waniliowy.
Kremem przekładamy makaroniki, sklejając je ze sobą.
Przechować w lodówce w hermetycznym pojemniku, aby nie nabrały wilgoci z otoczenia.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz