Ten tort robiłam na urodziny mojej siostry. Podobał się i smakował.
Dzieci też były zachwycone.
Krem z dodatkiem maliny uzupełnił smak czekolady.Smakuje fenomenalnie! Gorąco polecam wszystkim smakoszom!
(Inspiracją było ciasto Peggy Porschen)
SKŁADNIKI: (tortownica 24cm x 3)
- Ok.42 pojedyńczych batoników "kit-kat" do dekoracji tortu z tortownicy 24 cm
- 200g czekolady 55% kakao
- 250g mleka
- 200g cukru (najlepiej trzczinowy)
- 250g masła
- 200g cukru pudru
- 4 duże jajka
- 300g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody spożywczej
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W rondelku najlepiej o podwójnym dnie, wlać mleko, dodać czekoladę, cukier i zagotować ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Zachować.
Masło ukręcić z cukrem pudrem i solą na puszysty krem (można to zrobić mikserem). Gdy mamy już puszysty krem dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy do połączenia składników.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Delikatnie wymieszać. Do całości wlewamy powoli jeszcze gorącą rozpuszczoną czekoladę z mlekiem. Ciągle mieszając.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy tj. najlepiej do trzech o tej samej średnicy lub do jednej, której boki wyłożymy pergaminowym kołnierzem, tak aby wystawał ok.3 cm. ponad wysokości tortownicy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180' (pojedyncze 3 po 30-40 min.) (jeśli w jednej ok. 65 minut) sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

- 4 żółtka
- 100g cukru
- 2 szkl.mleka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 1 masło (temperatura pokojowa)
- 2 szkl. malin
- 100g czekolady
- 50g śmietany
Wystudzić. Zimny budyń miksujemy, dodając powoli kawałki miękkiego masła.
Z puszystego krem odłożyć 1 część na obłożenie boków. Do pozostałej dodać maliny i wymieszać. Wstawić do lodówki. Dwa biszkopty przełożyć kremem z malinami.
Na górny przygotować polewę.
Boki obłożyć kremem i poprzyklejać "kit-katy". Udekorować.
Smacznego!
Mam pytanie, czy do masy z serka mascarpone i smietanykit kety będą sie trzymaly?
OdpowiedzUsuńWitam. Myślę ,że tak . Dla pewności obwiąż wstążką do czasu całkowitego stężenia kremu. Przed krojeniem i tak ją należy zdjąć. Jeśli dzieląc któryś się odkleji ,ułożysz go razem z porcją i wszystko będzie ok. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńto jest to, czekoladowy tort z kremową masą, ja malin nie mam, ale za to wiśnie w słoiku !
OdpowiedzUsuńDorotko, tort wygląda pięknie, bardzo profesjonalnie. Jak z najlepszej cukierni. O smaku nie mówię, bo jest na pewno jeszcze lepszy. :)
OdpowiedzUsuń