piątek, 16 sierpnia 2013

Czekoladowy tort kit - kat - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Kto lubi czekoladę, temu może być ciężko oprzeć się pokusie, by nie spróbować kawałek.
Ten tort robiłam na urodziny mojej siostry. Podobał się i smakował.
Dzieci też były zachwycone.
Krem z dodatkiem maliny uzupełnił smak czekolady.Smakuje fenomenalnie! Gorąco polecam wszystkim smakoszom!
(Inspiracją było ciasto Peggy Porschen)

SKŁADNIKI: (tortownica 24cm x 3)

  • Ok.42 pojedyńczych batoników "kit-kat" do dekoracji tortu z tortownicy 24 cm
  • 200g czekolady 55% kakao
  • 250g mleka
  • 200g cukru (najlepiej trzczinowy)
  • 250g masła
  • 200g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 300g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody spożywczej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
WYKONANIE:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W rondelku najlepiej o podwójnym dnie, wlać mleko, dodać czekoladę, cukier i zagotować ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Zachować.
Masło ukręcić z cukrem pudrem i solą na puszysty krem (można to zrobić mikserem). Gdy mamy już puszysty krem dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy do połączenia składników.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Delikatnie wymieszać. Do całości wlewamy powoli jeszcze gorącą rozpuszczoną czekoladę z mlekiem. Ciągle mieszając.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy tj. najlepiej do trzech o tej samej średnicy lub do jednej, której boki wyłożymy pergaminowym kołnierzem, tak aby wystawał ok.3 cm. ponad wysokości tortownicy. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180' (pojedyncze 3 po 30-40 min.) (jeśli w jednej ok. 65 minut) sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.




KREM:
  • 4 żółtka
  • 100g cukru
  • 2 szkl.mleka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy 
  • 1 masło (temperatura pokojowa)
  • 2 szkl. malin






POLEWA:  (wszystko rozpuścić i wymieszać)
  • 100g czekolady
  • 50g śmietany 

Mleko zagotować. Żółtka ukręcić z cukrem na kogel-mogel, dodać mąkę ziem. wymieszać. Zalać gorącym mlekiem ciągle mieszając. Zagotować.
Wystudzić. Zimny budyń miksujemy, dodając powoli kawałki miękkiego masła.
Z puszystego krem odłożyć 1 część na obłożenie boków. Do pozostałej dodać maliny i wymieszać. Wstawić do lodówki. Dwa biszkopty przełożyć kremem z malinami. 
Na górny przygotować polewę.

Boki obłożyć kremem i poprzyklejać "kit-katy". Udekorować.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mam pytanie, czy do masy z serka mascarpone i smietanykit kety będą sie trzymaly?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Myślę ,że tak . Dla pewności obwiąż wstążką do czasu całkowitego stężenia kremu. Przed krojeniem i tak ją należy zdjąć. Jeśli dzieląc któryś się odkleji ,ułożysz go razem z porcją i wszystko będzie ok. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest to, czekoladowy tort z kremową masą, ja malin nie mam, ale za to wiśnie w słoiku !

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotko, tort wygląda pięknie, bardzo profesjonalnie. Jak z najlepszej cukierni. O smaku nie mówię, bo jest na pewno jeszcze lepszy. :)

    OdpowiedzUsuń