Najładniej prezentuje się w szklanej salaterce o prostym dnie.
Dla miłośników fasoli proponuję dodatkowo jedną warstwę z jej udziałem.
SKŁADNIKI :
- 1 kapusta pekińska (mała)
- 2 cebule (najlepiej czerwone)
- 1 puszka kukurydzy
- 2 piersi z kurczaka
- 1 średni słoik ogórków konserwowych
- 1 średni majonez
- 1 ketchup pikantny
- 1 opakowanie przyprawy "gyros"
- Sól, pieprz,
- Łyżka oliwy do usmażenia kurczaka
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z przyprawami.
Kapustę umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
W szklanej salaterce układać warstwami:
Kurczak-ketchup-kukurydza-
Tj. Kurczaka smarujemy ketchupem, wsypujemy na niego kukurydzę i smarujemy majonezem. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Posypać pokrojonymi ogórkami i posmarować ketchupem. Posypać cebulą i nałożyć warstwę majonezu. Na sam wierzch ułożyć kapustę pekińską.
Sałatkę należy nałożyć na talerzyk ze wszystkimi warstwami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz