SKŁADNIKI:(16 bułeczek)
- 2 opakowania francuskiego ciasta
- 4 kiełbaski np.śląskie
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2-3 pomidory
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- Sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- 8 dużych plasterków żółtego sera lub 16 mniejszych
Przygotować sobie blachę do ciastek lub ażurową, wyłożyć pergaminem.
Ciasto wyjąć z opakowania, rozwałkować (jeśli konieczne to jeszcze raz zanieść i rozwałkować).
Ciasto francuskie przekroić tak, aby nam wyszło z każdego 8 prostokątnych małych placków. Cebulę obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na oliwie. Gdy będzie lekko miękka, dolać ocet i miód. Podsmażyć do odparowania octu. Wymieszać z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Zostawić do ostygnięcia.
Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić każdą w wzdłuż i w poprzek na 4 części.
Pomidory umyć i pokroić w plasterki.
Na każdą połówkę małego, prostokątnego ciasta , układamy po kawałku kiełbasy, plasterku pomidora i kandyzowaną cebulę. Zawijamy, sklejamy brzegi widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy po plasterku sera.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200' ok 20 minut na złoty kolor.
Najlepiej smakują gorące. Do bułeczek można dobrać dodatki według uznania i własnych upodobań.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz