piątek, 30 sierpnia 2013

Francuskie bułeczki z kiełbasą, pomidorem i serem - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu bułeczki z francuskiego ciasta. Nadziewane kiełbasą, kandyzowaną cebulą i żółtym serem. Doskonałe na przyjęcie w ogrodzie i nie tylko. Polecam!


SKŁADNIKI:(16 bułeczek)
  • 2 opakowania francuskiego ciasta
  • 4 kiełbaski np.śląskie
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2-3 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • 8 dużych plasterków żółtego sera lub 16 mniejszych 

WYKONANIE:
Przygotować sobie blachę do ciastek lub ażurową, wyłożyć pergaminem. 


Ciasto wyjąć z opakowania, rozwałkować (jeśli konieczne to jeszcze raz zanieść i rozwałkować). 
Ciasto francuskie przekroić tak, aby nam wyszło z każdego 8 prostokątnych małych placków. Cebulę obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na oliwie. Gdy będzie lekko miękka, dolać ocet i miód. Podsmażyć do odparowania octu. Wymieszać z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Zostawić do ostygnięcia.
Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić każdą w wzdłuż i w poprzek na 4 części.
Pomidory umyć i pokroić w plasterki.
Na każdą połówkę małego, prostokątnego ciasta , układamy po kawałku kiełbasy, plasterku pomidora i kandyzowaną cebulę. Zawijamy, sklejamy brzegi widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy po plasterku sera.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku  200' ok 20 minut na złoty kolor.
Najlepiej smakują gorące. Do bułeczek można dobrać dodatki według uznania i własnych upodobań.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz