Jeśli zostanie nam białka z jajek, możemy je wykorzystać do zrobienia tortu bezowego - Pavlovej. To bardzo delikatny i kruchy torcik przekładany bitą śmietaną i malinami. Maliny równoważą jego słodki smak (źródło Moje Wypieki)
SKŁADNIKI:(40cm x 45cm)(2 godziny)
- 5 białek
- 300g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
WYKONANIE:
W misce ubijamy białka na sztywną pianę z solą. Do piany dodajemy po łyżce cukru, dalej ubijając, aż uzyskamy bardzo sztywną i błyszczącą bezę. Dużą blachę (na ciasteczka) wykładamy pergaminem, szkicujemy po przekątnej dwa okręgi, które wypełniamy bezą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180' . Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę na 150' i zostawić na ok.90 minut do wysuszenia. Beza powinna być lekko zarumieniona i sucha. Zostawiamy ją w piekarniku do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
Gdy beza ostygnie ubić śmietanę (uważając, aby nam się nie zważyła).
Zimną bezę przełożyć i udekorować bitą śmietaną i malinami .
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz