Przepyszny tort czekoladowy o smaku pomarańczowym.Bardzo aromatyczny i delikatny. Jeden z moich ulubionych.
SKŁADNIKI:( tortownica 26 cm) (czas 2 godziny + 8 godzin oczekiwania + 1 godzina przekładanie i dekoracja)
Biszkopt:
- 5 średnich jajek
- 250g masła lub margaryny
- 250g cukru
- 250g mąki
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Sok z dwóch pomarańczy i jednej cytryny + 150g cukru + 2 łyżki likieru pomarańczowego.
- 300g czekolady ( minimum 55% kakao)
- 500g śmietany 36%
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Biszkopt i krem najlepiej zrobić dzień wcześniej .
Biszkopt:
Pomarańcze i cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tartce. Z pozostałego owoca wycisnąć sok i zachować do ugotowania syropu.
Masło, cukier i sól miksujemy w malakserze na puszysty krem dodając po jednym żółtku (białko zachować). Dodać stratą skórkę. Ubić pianę z białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian do kremu z masła mąkę i pianę, delikatnie mieszając od spodu ku górze. Biszkopt powinien być napowietrzony i homogenny.
Wyłożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy tj. na dno kładziemy okrągły pergamin o tej samej średnicy, a boki wykładamy pergaminowym kołnierzem, tak, aby wystawał 3-4 cm ponad brzeg tortownicy; nie smarujemy, ani nie posypujemy mąką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180' ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić na kratce, chłodny przykryć folią, aby nie wysychał.
Krem:
Do rondelka najlepiej o podwójnym dnie wrzucić połamaną czekoladę, wlać śmietanę i podgrzewać do jej rozpuszczenia ciągle mieszając. Musi być jednolita i błyszcząca. Schłodzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (minimum ok. 6-8 godzin)
Dekoracja kandyzowana pomarańcza:
Jedną pomarańcze umyć i sparzyć. Pokroić na plasterki (5-6). W rondelku zagotować wodę z cukrem, włożyć plasterki pomarańczy i gotować na minimalnym płomieniu 2 godziny. Wyjąć na kratkę, aby ociekła z syropu i ostygła. Zachować do dekoracji.
Syrop do nawilżenia biszkoptu:
Sok z pomarańczy, cytryny, cukru. Zagotować. Dolać likier pomarańczowy, zamieszać i zachować do nasączenia biszkoptu.
Przekładanie:
Biszkopt podzielić na trzy równe części (ściąć wierzchnią, nierówną warstwę).
Każdy nasączyć pomarańczowym ponczem.
Czekoladowy krem zmiksować mikserem na puszysty krem (uważając, aby się nie zważył, tak jak w przypadku śmietany).
Pierwszy biszkopt posmarować kremem. Kolejny pomarańczową konfiturą. Ostatni i boki kremem czekoladowym. Schłodzić i udekorować kandyzowaną pomarańczą i pozostałym kremem czekoladowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz