piątek, 6 września 2013

Drożdżowy słonecznik - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Ten placek jest delikatny, wilgotny i ma niesamowity, maślany smak. Dodatkowo, ładnie prezentuje się na naszym stole.  Polecam smakoszom drożdżowców.
SKŁADNIKI: (tortownica 30cm)

  • 50g świeżych drożdży
  • 250g cukru
  • 250ml ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Ok. 1kg mąki (nie więcej!)
  • 200g. roztopionego masła
  • 1 kieliszek rumu
  • zapach cytrusowy
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
  • 2 łyżki cukru (trzcinowy lub czekoladowych groszków)
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.W miseczce rozetrzeć drożdże z dwoma łyżkami cukru i 1/2 szkl. mleka. Zostawić  do wyrośnięcia rozczynu.(ok. 10 minut)Do wyrośniętych drożdży wlać pozostałe mleko. Dodać żółtka i jajko oraz pozostały cukier i sól. Wymieszać. Dosypać połowę przesianej mąki i zamieszać łyżką.
Ręcznie lub robotem zacząć wyrabiać ciasto dodając prawie całą pozostałą mąkę(zostawić ok. 1/2 szkl mąki). Po 15 minutach wlewamy masło, zapach i rum. Dalej wyrabiamy ciasto, aż do połączenia ze sobą wszystkich składników. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odstawać nam od dłoni. Poprószyć mąką, przykryć  czystą ściereczką i pozostawić do podwojenia swojej objętości(ok.30-40 minut)
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
Jedną połówkę dzielimy na 3 części, a drugą na 5.

Rozwałkować 3 pierwsze placki na średnicę 30cm. Położyć jeden na drugim (nie sklejamy) rozciąć na 8 takich samych trójkątów nie przecinając krawędzi tak, jak na zdjęciu. Ułożyć na blaszce (tortownicy) i zawinąć każdy trójkąt pojedynczo ku zewnątrz (patrz zdjęcie).
Rozwałkować kolejne 3 placki na średnicę 20cm i powtórzyć nacięcie tak, jak w pierwszym zdjęciu. Wyłożyć środek pierwszego wieńca, tak aby trójkąty zachodziły na wgłębienia w pierwszym cieście (między wywiniętymi trójkątami).
Rozwałkować przedostatnie ciasto na jeszcze mniejszą średnicę, ponacinać i powtórzyć, jak wyżej.
Ostatnim ciastem wyłożyć środek naszego "słonecznika".

Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, środek posypać cukrem lub czekoladą. Pozostawić na 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku 180' przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę na 160' i dopiec przez ok. 25 minut.
Pozostawić do wystygnięcia. Chłodny przykryć czystą ściereczką.
Smacznego! 
Ps. Gdyby to wszystko wydawało się na zbyt skomplikowane popatrzcie na zdjęcia. Na pewno pomogą! Następnym razem będzie dla nas już łatwiej.:) 
Można użyć większą ilości placków, wtedy będzie jeszcze ładniejszy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz