wtorek, 24 września 2013

Tort czekoladowy "pociąg" - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com


Przepyszny tort czekoladowy. Zrobiony z dwóch różnych biszkoptów i placka z marchwi. Przełożony pysznym kremem budyniowym, udekorowany czekoladowym ganache i czekoladowymi kulkami. Doskonały na urodzinowe przyjęcie.


SKŁADNIKI:(tortownica 26-28cm)(forma do keksu)(czas przygotowania: kilka godzin)


Biszkopt biały:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki(czubate)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
Biszkopt ciemny:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki(czubate)
  • 1 łyżka kakao(czubata)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
Pociąg:
1/2 porcji " Placka z marchwi"

KREM:
  • 4 żółtka
  • 100g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 l mleka 
  • cukier waniliowy
  • 1 masło (temperatura pokojowa)

GANACHE CZEKOLADOWE:
  • 200g czekolady 
  • 200 ml śmietany
Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie.
Użyć do wykończenie pociągu i tortu.

Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki zimnej herbaty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo do dekoracji
  • 50g białej czekolady
  • 200g czekoladowych kulek lub draże
  • czekoladowe groszki lub płatki 
WYKONANIE:
Najlepiej dzień wcześniej zrobić biszkopty, keksówkę placka z marchwi i budyń.

Budyń:
Mleko zagotować, zachować.
Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Wymieszać z mąką . Zalać gorącym mlekiem ciągle mieszając. Zagotować. Przykryć folią tak, aby dotykała budyniu. Zapobiegnie to powstania skorupki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimny zmiksować dodając po małym kawałku miękkiego masła na puszysty krem. Pozostawić w lodówce do czasu przełożenia i dekoracji tortu.

Biszkopty:
Biały: 
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając powoli po łyżce cukru, aż do jego wyczerpania. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku w 180' 30 minut (nie otwierać).

Ciemny: 
Wykonanie jak wyżej z tą różnicą, że pod koniec dodajemy mąkę przesianą z kakaem. Piec jak biszkopt biały.

Zimne biszkopty przekroić na pół. Zachować 2 placki białe i jeden dolny ciemny. Nasączyć. Drugi ciemny zachować do wycięcie kół pociągu. Za pomocą szklanki wyciąć 2 duże koła i 4 mniejsze oraz komin.
Czekoladę białą rozpuścić w mikrofali, za pomocą pergaminowego rożka udekorować koła. Ja zrobiłam jak były przyklejone i wyszło nierówno. Nauczka na przyszłość.

Pociąg: Upiec placek z marchwi. Jeśli nie lubicie możecie zrobić babkę lub keks.

Z zimnego odcinamy 1/3 placka, który przyklejamy czekoladą do pozostałego placka tworząc w ten sposób kabinę.
Całość smarujemy rozpuszczoną czekoladą i zostawimy do zastygnięcia w lodówce. Zimny uzupełniamy szczegółami za pomocą białej czekoladą.

Biszkopty nasączone przedkładamy kremem budyniowym, zachowując 1/3 część do posmarowania boku i dekoracji.
Na wierzch ostatniego, wlewamy pozostałą czekoladę (letnią).
Zostawiamy do zastygnięcia.
Ustawiamy pociąg i wykańczamy dekorację tortu kremem, kulkami i drażetkami. Przechowywać w lodówce. Wyjąć na pół godziny przed podaniem.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz